Dok svoje vrijeme provodi u pritvoru radi optužbe za silovanje, Julian Assange -- osnivač Wikileaksa istaknuo je da je Facebook pomaže američkim vlastima u špijunaži.

Apple i Google optuženi su da prate naše lokacije gdje se krećemo, no Assange ističe kako najveći problem leži upravo u Facebooku koji surađuje sa američkim obavještenijim agencijama koji prate svaki potez.

U svom govoru za Russia Today, Assange ističe kako imamo sveobuhvatnu bazu podataka pojedinca od njegovih veza, imena, adresa, telefonskih brojeva, lokacija, komunikacije sa drugim korisnicima, rodbine i sve je to dostupno obavještajnoj službi.

Osim Facebooka, Assange ističe kako i ostali servisi poput Googlea i Yahooa sa bazom u SAD-u surađuju sa vlastima kako bi pratili svjetsko građanstvo koje koristi ove stranice i njihove alate.

Assange također navodi kako ljudi svojevoljno stavljaju informacije na svoje profile čime olakšavaju posao obavještajnih službi. Na kraju intervjua, koji možete pogledati ispod, Assange ističe kako su u njegovom mišljenju mediji ti koji su loši, te kako bi se mi trebali upitati da li bi svijet bio bolji da nema njih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju