Astronaute na ISS-u uznemirio neobičan zvuk iz Boeingove problematične kapsule: "Ne znam što ga proizvodi"

Astronaute na ISS-u uzbunila je tajanstvena buka iz Boeingovog Starlinera, koju je NASA kasnije identificirala kao bezopasan povratni signal iz zvučnika.

Branimir Vorša | 03.09.2024. / 09:14

Boeing Starliner (Foto: NASA/ISS)

Neobična buka iz Boeingove svemirske kapsule Starliner uznemirila je astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u subotu. Uznemirujući zvuk, nalik na ping iz sonara, primijetio je NASA-in astronaut Butch Wilmore, koji je to odmah prijavio kontroli misije.

Butch Wilmore andi Suni Williams Trebali su u svemiru ostati samo osam dana: Što će raditi sljedećih šest mjeseci?

Imam pitanje o Starlineru. Iz zvučnika dopire čudan zvuk... Ne znam što ga proizvodi, objasnio je NASA-inoj kontroli misije Wilmore.

Zvuk je proizašao iz usidrenog Starlinera, kapsule koja se suočava s brojnim tehničkim problemima, uključujući kvarove potisnika i curenje helija. Bivši zapovjednik ISS-a Chris Hadfield komentirao je na platformi X da buka nije ugodna za čuti u svemirskoj letjelici.

Unatoč početnoj zabrinutosti, NASA je istražila i utvrdila da je zvuk bezopasan. Pulsirajući zvuk iz zvučnika u Boeingovoj svemirskoj letjelici Starliner koji je čuo NASA-in astronaut Butch Wilmore na Međunarodnoj svemirskoj postaji je prestao. Povratna informacija iz zvučnika bila je rezultat audio konfiguracije između svemirske postaje i Starlinera, pojasnili su iz NASA-e u pismenom odgovoru Jeffu Foustu iz Space Newsa, a Foust je to objavio i na platformi X.

Boeingov Starliner na ISS-u Novi problemi za NASA-u: Odvajanje Starlinera od ISS predstavlja rizik i za samu postaju?

NASA je dalje objasnila da je takva buka uobičajena zbog složenog audio sustava na ISS-u. Odvajanje kapsule Starliner od ISS-a bez posade planirano je za 6. rujna, nakon čega će biti podvrgnuta temeljitom ispitivanju na Zemlji. U međuvremenu, Wilmore i Sunita Williams nastavit će svoje dužnosti kao dio posade Expedition 71/72 do veljače 2025. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti