Astronomi slučajno otkrili kozmičku megastrukturu koja prkosi našem razumijevanju svemira

Znanstvenici su otkrili kolosalni Veliki prsten duboko u svemiru, dovodeći u pitanje kozmičke norme i potičući preispitivanje postojećih kozmoloških teorija.

Branimir Vorša | 14.01.2024. / 09:32

Apstraktni prikaz kozmičkog prstena, ilustracija
Apstraktni prikaz kozmičkog prstena, ilustracija (Foto: Getty Images)

U revolucionarnom otkriću, znanstvenici su naletjeli na astronomsku anomaliju koja dovodi u pitanje naše razumijevanje svemira. Nazvana Veliki prsten, ta kolosalna struktura u obliku prstena ima promjer od približno 1,3 milijarde svjetlosnih godina, što je svrstava među najznačajnije promatrane strukture u svemiru.

Prkoseći kozmološkom načelu, temeljnoj pretpostavci koja potvrđuje homogenost svemira u velikim razmjerima, Veliki prsten, koji je od Zemlje udaljen preko 9 milijardi svjetlosnih godina, pridružuje se rastućem popisu kozmičkih struktura koje proturječe ovom načelu.

Alexia Lopez, doktorandica na Sveučilištu Central Lancashire, koja je identificirala Veliki prsten, izrazila je iznenađenje svojim otkrićem. Iz sadašnjih kozmoloških teorija, nismo mislili da su strukture ove veličine moguće, pojasnila je.

Lopez, koja je prije toga otkrila Divovski luk 2021. godine, naglasila je potrebu ponovnog razmatranja znanstvenog standardnog modela kozmologije. Kao minimum, on je nepotpun. Kao maksimum, trebamo potpuno novi teorem kozmologije. To je velika stvar i ne mogu vjerovati da o tome govorim, ističe.

Veliki prsten, iako neprimjetan golim okom, predstavlja se kao naizgled savršen oblik prstena, ali daljnja analiza otkriva oblik zavojnice, čije je lice poravnato sa Zemljom pa stoga izgleda smo kao prsten. Sastoji se od galaksija i klastera galaksija, a njegova struktura izaziva prevladavajuće astronomske norme.

Navedeno otkriće predstavljeno je na 243. sastanku Američkog astronomskog društva u New Orleansu, označavajući značajan korak u našem istraživanju zagonetnih formacija svemira.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti