Međunarodni tim znanstvenika uočio je superbaklje koje imaju deset milijuna puta više energije nego one koje se javljaju na Suncu. Koristeći najnaprednije teleskope u europskom opservatoriju u Čileu (ESO), proučavali su zvjezdana tijela koja se nazivaju "ekstremno horizontalno razgranate zvijezde (EHB)", a koje se nalaze u takozvanim "globularnim nakupinama".

EHB zvijezde imaju masu jednaku polovici mase našeg Sunca, ali su četiri ili pet puta toplije, a njihove maksimalne temperature dosežu i do 19.400 Celzijevih stupnjeva.

Te male i vruće zvijezde posebne su jer znamo da prolaze kroz jednu od posljednjih faza svog života te će preuranjeno umrijeti, pojašnjava Yazan Momany, autor studije i astronom s INAF-ova opservatorija u Padovi, u Italiji.

Znanstvenici kažu da EHB zvijezde drže u sebi odgovor na misterij o teoriji zvjezdane evolucije - zašto zvijezde poput Sunca gube i 30 do 40 posto mase tijekom svojih posljednjih evolucijskih faza?

Proučavajući ih, astronomi su otkrili da mnoge od njih redovno mijenjaju svoju jarkost, u periodima koji variraju od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Nakon proučavanja podataka došli su do zaključka da su uzrok tome magnetske mrlje koje prekrivaju njihovu površinu.

Te mrlje prekrivaju i do četvrtine površine zvijezde i razlikuju se od primjerice Sunčevih pjega jer su znatno tamnije i hladnije te su i znatno stabilnije od Sunčevih.

Isto tako, promatrajući EHB zvijezde, astronomi su uočili i dvije superbaklje, koje su bile ekstremno moćne.

Slične su sunčevim bakljama, ali imaju deset milijuna puta više energije. To nismo očekivali i to naglašava značaj magnetskih pollja u pojašnjenju značajki tih zvijezda, rekao je Henri Boffin, astronom koji radi u sjedištu ESO-a u Njemačkoj i isto tako jedan od autora studije.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju