Astronomi vjeruju da su riješili misterij maglice "Zmajevo jaje"

Dvije zvijezde u maglici "Zmajevo jaje" otkrivaju kozmičku dramu, odnosno bratoubilačko spajanje koje je rodilo snažno magnetsko polje, otkriveno je u najnovijem istraživanju.

Branimir Vorša | 12.04.2024. / 13:19

Maglica Zmajevo jaje
Maglica Zmajevo jaje (Foto: ESO/VPHAS+ team)

Unutar maglice NGC 6164/6165, koja nosi i naziv "Zmajevo jaje", dvije velike zvijezde predstavljaju zagonetku za astronome. Jedna ima magnetsko polje slično Suncu, dok ga druga uopće nema, što je rijetkost među masivnim zvijezdama i maglicama.

Znanstvenici međutim vjeruju da su otkrili tajnu, pripisujući je zvjezdanom kanibalizmu. Veća zvijezda progutala je svog manjeg pratioca, generirajući pritom magnetsko polje turbulentnom fuzijom njihovog zvjezdanog materijala.

Gdje ima dima, ima i vatre

Supernova, ilustracija Kozmička eksplozija stvorit će blistavu novu zvijezdu vidljivu nekoliko noći

To spajanje je vjerojatno bilo vrlo nasilno. Kada se dvije zvijezde spoje, materijal može biti izbačen, a to je vjerojatno stvorilo maglicu kakvu danas vidimo, pojašnjava Abigail Frost, glavna autorica studije objavljene u časopisu Science.

Računalne simulacije sugerirale su da bi takva spajanja mogla stvoriti magnetska polja, što je teorija potvrđena spomenutom studijom. Naša studija je promatrački trag koji potvrđuje taj scenarij, kaže Hugues Sana, astronom i jedan od autora navedene studije.

Nekoć trinarni, danas binarni sustav

Smještene 3700 svjetlosnih godina u zviježđu Norma u našoj galaksiji, te zvijezde tvore binarni sustav, promatran tijekom devet godina s Vrlo velikim teleskopom (VLT) u Čileu.

Magnetska zvijezda, 30 puta masivnija od Sunca, kruži oko svog 26,5 puta masivnijeg pratioca, u rasponu između sedam i 60 puta veće udaljenosti nego što je udaljenost između Zemlje i Sunca.

Maglica Zmajevo jaje je susjedna Borbenim zmajevima Ara, što je i utjecalo na njezin naziv te potječe iz trostrukog zvjezdanog sustava od prije 4-6 milijuna godina. Veća zvijezda progutala je svog pratioca, što je dovelo do stvaranja maglice. Taj događaj dogodio se prije 7500 godina, izbacujući većinom vodik i helij, ali i neobično veliku količinu dušika.

Zvjezdana magnetska polja su moćna sila u svemiru

Dok manje zvijezde poput Sunca stvaraju magnetska polja kroz konvektivno zagrijavanje, objasniti njihovu prisutnost u masivnim zvijezdama je izazovno. Međutim, čini se da scenarij spajanja nudi uvjerljivo objašnjenje.

Neutronska zvijezda, ilustracija Dekodiranje kozmičkog kaosa: Znanstvenici pomoću superračunala rekreirali termonuklearnu vatrenu oluju kozmičkih kanibala

Otprilike 7 posto masivnih zvijezda ima magnetska polja, kojih nema u drugoj zvijezdi ovog dvojnog sustava, koja nije sudjelovala u spajanju.

Zvjezdana magnetska polja posjeduju ogromnu energiju te utječu na pojave poput solarnih oluja i polarne svjetlosti, dok povremeno ometaju komunikacijske sustave.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti