Kozmička eksplozija stvorit će blistavu novu zvijezdu vidljivu nekoliko noći

Nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna mjeseca.

Hina | 29.03.2024. / 08:42

Supernova, ilustrcija
Supernova, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su u petak astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent.

 

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva 'nova', kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Supernova 1987A Eksplozija 20 puta masivnija od Sunca u obližnjoj galaksiji stvorila novu neutronsku zvijezdu

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do rujna mjeseca.

Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost, rekao je Brown.

Supernova (Foto: ESA/Hubble & NASA) Prvi put u svijetu AI je sam, bez pomoći ljudi, otkrio supernovu

Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. 'Nova' će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula.

Astronomi objašnjavaju da su te 'nove', u suštini, poput hidrogenskih bombi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti