Astronomi otkrili umiruću zvijezdu s vidljivim ožiljkom

Novopronađena zvijezda s ožiljkom otkriva tajne nebeskog kanibalizma, nudeći pogled i na daleku sudbinu našeg Sunčevog sustava.

Branimir Vorša | 27.02.2024. / 15:15

Bijeli patuljak, ilustracija
Bijeli patuljak, ilustracija (Foto: Getty Images)

U novoj studiji astronomi su proučavali zvijezdu bijelog patuljka udaljenog 63 svjetlosne godine od nas, uz pomoć Vrlo velikog teleskopa (VLT) Europskog južnog opservatorija (ESO) sa sjedištem u Čileu, bacajući novo svjetlo na ponašanje određenih zvijezda koje umiru.

Iznenaađujuća uloga magnetskog polja zvijezde

Navedeni bijeli patuljak, koji je nastao od zvijezde dvostruko veće od našeg Sunca, predstavlja zvjezdani žar koji se hladi tijekom svog životnog vijeka od 1,2 milijarde godina. Nova studija donosi iznenađujuće otkriće o kanibalskim tendencijama takvih zvijezda, jer su astronomi na površini zvijezde uočili "ožiljak", kojeg čini mterijal kojeg je zvijezda progutala.

Nismo mislili da bi magnetsko polje moglo spriječiti miješanje nakupljenog materijala na površini zvijezde. Kada u čašu vode ulijete šećer, primjerice, sva voda postaje slatka, pojašnjava astronom Stefano Bagnulo sa Zvjezdarnice Armagh, glavni autor studije.

Taj ožiljak na površini bijelog patuljka, sastavljen od metalnih elemenata progutanih planetarnih fragmenata ili asteroida, dovodi u pitanje prethodne znanstvene pretpostavke. Suprotno očekivanjima, magnetsko polje igra ključnu ulogu u usmjeravanju i hvatanju nakupljenog materijala na magnetskim polovima, ostavljajući jasan trag na površini zvijezde.

Veliki kozmički zalogaj

Kozmički kanibalizam uključuje bijele patuljke koji gutaju fragmente planeta, mjeseca i asteroida, s novootkrivenim ožiljkom koji otkriva tragove tog proždiranja.

Ovaj konkretni 'planetarni zalogaj' bio je barem jednako masivan kao Vesta, drugi po veličini asteroid u našem Sunčevom sustavu, napominje astronom Jay Farihi sa sveučilišnog koledža u Londonu.

Umjetnički prikaz bijelog patuljka koji prolazi kroz proces kristalizacije u dijamant Astronomi otkrili bijelog patuljka koji se polako pretvara u ogroman kozmički dijamant

Slika nije dostupna Astronomi pronašli nešto posve neočekivano: "Bio je to šok. Pokret je bio toliko jezivo precizan da se takvo što ne može samo izmisliti"

Uvidi studije, koja je objavljena u časopisu Astrophysical Journal Letters, nagovještavaju sudbinu koja čeka naš Sunčev sustav u dalekoj budućnosti, budući da se očekuje da će se naše Sunce, koje je trenutno staro otprilike 4,5 milijardi godina, pretvoriti u bijelog patuljka, zagađenog ostacima svog planetarnog sustava.

Međuigra magnetskih polja i planetarnih krhotina, međutim, dodaje sloj složenosti razumijevanju bijelih patuljaka.

Ključno otkriće je to što smo vidjeli da magnetsko polje igra središnju ulogu u načinu na koji krhotine diska padaju na površinu zvijezde, kaže na kraju Bangulo.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti