Astronomi su otkrili planet u "zoni pogodnoj za život" oko bijelog patuljka. Njihova studija objavljena je u mjesečnim obavijestima britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Profesor Jay Farihi s University Collegea u Londonu, koji je vodio studiju, rekao je da je to otkriće potpuno novo za astronome.

Ovo je prvi put da je bilo što viđeno u zoni bijelog patuljka, pogodnoj za razvoj života. I stoga postoji mogućnost da život na planetu kruži oko njega, rekao je Farihi.

Dok vrlo velike zvijezde postaju crne rupe kada umru, one manje, poput našeg Sunca, postaju bijeli patuljci, odnosno zvijezde koje su potrošile sve svoje nuklearno gorivo i izgubile svoje vanjske slojeve. Bijeli patuljci obično su veličine planeta i emitiraju plavkasto bijelu svjetlost nakon formiranja.

Slika nije dostupna Otkriće neobičnog gosta u blizini mrtvog bijelog patuljka moglo bi usmjeriti znanstvenike u potpuno novom smjeru

Smatra se da je mogući planet, koji je 117 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, 60 puta bliži zvijezdi nego što je naš planet Suncu.

Znanstveni tim nema izravne dokaze o postojanju tog planeta, ali kretanje 65 struktura veličine Mjeseca koje kruže oko nastanjive zone bijelog patuljka sugeriraju da on postoji. Udaljenost jedne strukture od druge se ne mijenja, što sugerira da su pod utjecajem gravitacije planeta u blizini.

Bio je to šok za tim. Pokret je bio toliko jezivo precizan da se takvo što ne može samo izmisliti, rekao je prof. Farihi.

Naseljiva zona je pojas oko zvijezde u kojem bi  na planetu mogla postojati tekuća voda i stoga podržavati život. Ako je planet preblizu zvijezdi, bit će prevruće, a ako je predaleko, bit će prehladno, dok su unutar te zone uvjeti "baš pravi".

Ovi novi rezultati istraživanja trebali bi potaknuti astronome da aktivno traže izravne dokaze o planetima oko bijelih patuljaka.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju