Otkriće neobičnog gosta u blizini mrtvog bijelog patuljka moglo bi usmjeriti znanstvenike u potpuno novom smjeru

Dosad nije bilo dokaza da u orbiti oko bijelih patuljaka mogu preživjeti drugi planeti. No čini se da mogu i da bi uvjeti mogli biti savršeni za razvoj života.

Martina Čizmić | 17.09.2020. / 14:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Diljem svemira znanstvenici nailaze na zvijezde koje spadaju u kategoriju patuljaka. To su svemirska tijela koja nastaju nakon što zvijezde u tipu sunca narastu do crvenog diva i progutaju planete koji se nalaze u njihovoj blizini. Primjerice, kad naše Sunce za nekoliko milijardi godina postane crveni div, vjerojatno će progutati Merkur, Veneru, a možda čak i Zemlju.

No vratimo se ljepšim vijestima. Znanstvenici su prvi put u orbiti bijelog patuljka, odnosno mrtve zvijezde, pronašli planet. Ovaj egzoplanet veličine Jupitera kruži oko ostataka zvijezde veličine Zemlje, i to priličnom brzinom - za jednu orbitu treba mu svega 34 sata.

Kako su zapisali u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature, pronalazak takvog, netaknutog planeta u bliskoj orbiti oko bijelog patuljka, postavlja pitanje kako je tamo dospio i preživio nastanak bijelog patuljka. Znanstvenici vjeruju da je planet originalno bio udaljeniji od zvijezde, no kako se ona razvijala, tako je i on dolazio sve bliže.

U studiji znanstvenici predlažu teoriju prema kojoj veliki planeti mogu preživjeti evoluciju zvijezde i približiti joj se "kad se situacija smiri".

Smatramo da je zvijezda umrla i postala bijeli patuljak prije otprilike šest milijardi godina - toliko davno da se Sunce, Zemlja i Sunčev sustav tada još nisu bili pojavili, istaknuo je jedan od autora studije Ian Crossfield.

Nakon što su otkrili planet, znanstvenici su napravili simulaciju kako bi otkrili kako se planet tako približio bijelom patuljku. Ako je crveni div uništio sve bliže planete, to bi destabiliziralo orbitu ovog planeta i pretvorilo ju u ovalnu orbitu. Tijekom vremena, kako se energija bijelog patuljka smiruje, orbita planeta također bi se smirivala i približavala patuljku. Naravno, za to je bilo potrebno više od milijardu godina.

Ovo otkriće govori nam da bijeli patuljci mogu imati planete u svojoj blizini, a to dosad nismo znali. Postoje ljudi koji sad proučavaju tranzitne planete oko bijelih patuljaka koji bi, možda, mogli biti pogodni za život. Zasad znamo samo da neke vrste planeta mogu preživjeti i boraviti u blizini bijelih patuljaka, istaknuo je Crossfield.

Činjenica da bi takvi planeti mogli biti pogodni za život usmjerila je znanstvenike prema traženju malih planeta u okolici bijelih patuljaka, jer vjeruju da bi u svemiru mogli biti i drugi sustavi s bijelim patuljkom i planetom na kojem bi uvjeti za život mogli biti - savršeni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti