Australski znanstvenici otkrili: Na Zemlji živi šest puta više ptica nego ljudi

Znanstvenici su zaključili da na našem planetu živi relativno malo običnih vrsta i jako puno rijetkih vrsta ptica.

Hina | 18.05.2021. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na Zemlji danas živi otprilike 50 milijarda ptica, što znači da naš planet nastanjuje šest puta više ptica od ljudi, rezultati su istraživanja australskih znanstvenika objavljeni u časopisu Proceedings of the National National Academy of Sciences.

Tim znanstvenika koji je vodio ekolog William Cornwell sa Sveučilišta Novi Južni Wales (UNSW) iz Sydneya u studiji je koristio podatke o 9700 poznatih ptičjih vrsta iz cijeloga svijeta, za koje tvrde da predstavljaju 92 posto svih postojećih vrsta na Zemlji.

Istraživači su kombinirali rezultate znanstvenih istraživanja o pojedinačnim vrstama ptica koje žive u određenim područjima, s gotovo milijardu novih podataka koje su u internetsku ornitološku bazu podataka eBird unijeli amateri.

Zamisao o procjeni broja ptica koje žive na Zemlji potekla je od činjenice da imamo neke ptičje vrste koje se iznimno dobro proučavaju, rekao je Cornwell. No istodobno imamo i velik broj običnih ljudi, ljubitelja ptica koji putuju svijetom i prikupljaju informacije o svim pticama koje susretnu, a zatim podatke o njima unose u ornitološku bazu.

Znanstvenici su zaključili da na našem planetu živi relativno malo običnih vrsta i jako puno rijetkih vrsta ptica.

Među deset najrasprostranjenijih ptica na svijetu su vrapci (1,6 milijarda), europski čvorci (1,3 milijarde), prstenokljuni galebi (1,2 milijarde) i lastavice pokućarke (1,1 milijarda).

Ornitolozi su ustanovili i da je u svijetu najmanje ptica kivi iz porodice nojevki, koje većinom nastanjuju Novi Zeland (3000) i mesita (154.000) ptica sličnih ždralovkama. Riječ je o ugroženoj endemskoj vrsti koja živi na Madagaskaru.

Možda su neke vrste ptica danas rijetke iz prirodnih razloga - primjerice, žive samo na jednom otoku ili isključivo na vrhu jedne planine u svijetu, a mogu biti rijetke i zbog ljudskog faktora, zaključio je Cornwell, dodajući kako se nada da će znanstvenici s vremenom uspjeti ustanoviti koje vrste izumiru i gdje je potrebno uložiti dodatne napore u njihovo očuvanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti