Dalmacija ima nove "poštare": Dronom za 12 minuta dostavili pakete od Zadra do otoka Ugljana. I po buri!

Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati na potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Martina Čizmić | 24.01.2020. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, primjerice prilikom dostave lijekova ili protuotrova, a neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje. Tako se dronovi koriste pri urbanom planiranju, geografskom mapiranju, u arheologiji i građevini te poljoprivredi.

Brojni poštanski operatori počeli su još prije nekoliko godina testirati dostavu dronovima te su uočili određene nedostatke. No s dodatnim napretkom tehnologije besplatnih letjelica danas se razmatra korištenje dronova čak i za komercijalnu dostavu pošiljaka.

Tako je i Hrvatska pošta uspješno testirala mogućnosti dostave dronom i obavila prvu dostavu od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu. Tom je rutom dron letio autonomno, pri brzini od 35 km/h, oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

Tijekom pilot-projekta dron je desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati na potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Hrvatska pošta danas brže i češće iskušava pametna rješenja – od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta, pa sve do nabave električnih vozila i dronova. Naši timovi bave se umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti