Avion bez krila: "Ovo je jedan od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti"

"Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti", ambiciozno su najavili svoje planove iz Hyperloopa TT.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2018. / 09:39

Galerija

Američka startup kompanija Hyperloop Transportation Technologies predstavila je svoju prvu hyperloop kapsulu napravljenu za prijevoz putnika koja će se kretati brzinom od oko 1000 km/h. Hyperloop, odnosno prijevozno sredstvo koje se korištenjem magnetske levitacije kreće kroz vakuumske cijevi i pri tome postiže brzine poput zrakoplova (zbog čega se nekada koristi i naziv avion bez krila) ideja je Elona Muska i trenutno je razvija nekoliko kompanija u Kini, Francuskoj, UAE i drugim zemljama.

Hyperloop Transportation Technologies kapsulu "Quintero One", koja je duga 32 metra i teška 5 tona, predstavili su u Španjolskoj te će je uskoro prebaciti u Francusku na testiranje. Kada cijeli projekt bude dovršen, jedna će kapsula biti samo dio velike kompozicije poput vagona u vlaku koji će moći juriti rekordnim brzinama, pa bi npr. vrijeme putovanja od Zagreba do Splita iznosilo manje od pola sata.

Hyperloop kapsula (Izvor: Hyperloop TT)

U kompaniji su iznimno optimistični u vezi s daljnjim razvojem hyperloopa te je za CNN izvršni direktor kompanije Dirk Ahlborn rekao kako su u samo pet godina uspjeli riješiti sve probleme i poboljšati svu tehnologiju koja je potrebna za hyperloop korištenjem novog sustava levitacije, vakumskih pumpi baterije i pametnih materijala.

Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti, ambiciozno je najavio Ahlborn.

Ipak, prvo je potrebno dovršiti ovu kapsulu – što bi trebalo biti gotovo 2019. godine, kada će biti spremna i potpuno optimizirana za putnike, a nakon toga počinje njezino testiranje. Iz kompanije posebno naglašavaju sigurnosne aspekte (jer ipak je riječ o potpuno novom načinu transporta s brzinama većima od 1000 km/h) te kažu kako je njihova kapsula vjerojatno najsigurnije prijevozno sredstvo na svijetu – nadamo se da su u pravu i da ćemo za koju godinu vidjeti prvu komercijalnu primjenu brzog i sigurnog hyperloopa, a tko zna, možda u nekoj dalekoj budućnosti ovo prijevozno sredstvo bude dostupno i u Hrvatskoj.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti