Evo kako je završio sigurnosni robot koji bi trebao zamijeniti zaštitare

Mediji su prepuni sarkastičnih komentara kako je robot počinio samoubojstvo i sam se bacio u fontanu nezadovoljan životom i poslom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2017. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roboti i umjetna inteligencija sve su napredniji te će s vremenom ljudima uzeti velik broj poslova – vozače će zamijeniti autonomna vozila, konobare posebni roboti i dronovi, dok će zaštitare zamijeniti sigurnosni roboti koji bi se trebali brinuti o redu i miru. No, ako ćemo suditi prema nedavnoj situaciji iz Washingtona, čini se da nećemo tako skoro sigurnost zgrada, parkirališta i trgovačkih centara prepustiti robotima.

Naime, Knightscopeovi roboti K5 već neko vrijeme osiguravaju zgrade i parkirališta u SAD-u, no u jednoj uredskoj zgradi u Washingtonu možda uskoro promjene zaštitara jer je njihov robotski zaštitar završio u – fontani. Mediji su prepuni sarkastičnih komentara kako je robot počinio samoubojstvo i sam se bacio u fontanu nezadovoljan životom i poslom, no iako još nema službenih informacija kako je završio u fontani (iz Knightscopea kažu kako trenutno provode istragu oko "ovog izoliranog incidenta"), najvjerojatnije nije prepoznao stepenice koje vode prema dole i nije stao, već je samo produžio u vodu.

Knightscope K5 napredni je robot opremljen 360 stupanjskom kamerom, snažnim mikrofonima, radarom, senzorom za kvalitetu zraka te u kratko vrijeme može skenirati veliki broj registarskih tablica, a u slučaju da prepozna opasne situacije odmah će obavijestiti policiju ili aktivirati (glasnu) sirenu.
Treba napomenuti kako ovo nije prvi incident u kojem je ovaj robot sudjelovao – prošle je godine udario dijete od godine i pol, a zanimljivo je da ga je u travnju prošle godine jedan pijani muškarac pretukao, nakon čega je završio u zatvoru.

Na Ars Tehnici kažu kako je prilično razočaravajuće da sigurnosni robot koji je u službi, odnosno komercijalnoj uporabi već tri godine nije primijetio obične stepenice te je završio u fontani tako da će ekipa iz Knightscopea trebati dodatno poraditi na njegovom softveru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti