Biste li pogledali film u kinu koji prati vaše otkucaje srca, pokrete očiju i aktivnosti mozga?

U kinu će biti mjesta za 36 osoba, a bit će opremljeno najmodernijom tehnologijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.07.2023. / 09:38

Kino u Bristolu (Foto: AHMM ARCHITECTS)

Jedna od zadnjih stvari koje bi htjeli kada idete u kino uživati u filmovima jest da vas netko cijelo vrijeme motri i analizira vaše reakcije na sadržaj koji gledate. Iako tako nešto ne bi niti osjetili, sama činjenica da ste pod prismotrom tehnologije koja prati vaše pokrete očiju, otkucaje srca pa čak i moždanu aktivnost sigurno nije ugodna i pitanje je tko bi uopće htio ući u takvo kino.

Slušanje glazbe, ilustracija Koja će pjesma biti hit? Vaš mozak i umjetna inteligencija to znaju odmah

S druge strane, takvi su podaci mnogima u filmskoj industriji od neprocjenjive važnosti jer daju detaljan i precizan uvid o tome kakve scene najviše djeluju na emocije ljudi i kakav sadržaj izaziva najveće reakcije.

Upravo takvo kino koje će “pratiti reakcije posjetitelja kao nikada prije” otvara se sljedeće godine u Bristolu i riječ je o jednom od najinovativnijih kina na svijetu. Kino, u kojem će biti mjesta za 36 osoba, otvara se u MyWorldu, kreativnom tehnološkom hubu za inovacije i istraživanje u sklopu Sveučilišta u Bristolu, a u njegovom pokretanju sudjeluju brojne organizacije uključujući i BBC.

Bit će opremljeno naprednom tehnologijom koja će tijekom prikazivanja filmova pratiti reakcije posjetitelja, a osim spomenutog praćenja otkucaja srca, aktivnosti mozga i pokreta očiju, istraživači koji su uključeni u ovaj projekt moći će proučavati i električna svojstva ljudske kože koja će im dati precizniji uvid u podsvjesne emocionalne i suosjećajne reakcije.

Kako je objasnio Iain Gilchrist, profesor neuropsihologije sa Sveučilišta u Bristolu, sva ta napredna tehnologija omogućit će im streaming podataka koji bilježe reakcije gledatelja na doslovno svaki trenutak filma, što je puno bolja i preciznija metoda praćenja takvih reakcija u odnosu na klasični upitnik kakav se danas ispunjava.

Tesla Model Y Smiješak, snimaju vas! Kamere u Teslinim automobilima počinju pratiti svaki pokret vozača

Zahvaljujući tim podacima, objasnio je ovaj profesor, oblikovat će se “budućnost filma i šire”.

Što mislite o takvom kinu, biste li željeli gledati film u kojem će se konstantno pratiti i analizirati vaše ponašanje i reakcije na sve što se događa na platnu?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti