Smiješak, snimaju vas! Kamere u Teslinim automobilima počinju pratiti svaki pokret vozača

Kamere, senzori i tehnologija trebali bi procijeniti koliko je osoba koja upravlja vozilom umorna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2023. / 09:21

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Teslini automobili puni su senzora, kamera i tehnologije, a čini se kako Muskova tvrtka tu tehnologiju sada namjerava iskoristiti i za praćenje vozača, odnosno njihova ponašanja tijekom vožnje. Iz Tesle nisu ništa službeno objavili o tim novitetima, no kako prenose na Electreku, otkrio ih je jedan vlasnik Tesle koji je poznat po otkrivanju novih opcija softvera tih vozila.

Elon Musk Tko je kriv za prometnu nesreću automobila kojim upravlja autopilot? Donesena važna presuda u tužbi protiv Tesle

Prema njegovim saznanjima, Tesla je u svojim automobilima počela pratiti ponašanje vozača dok je autopilot aktiviran, ali i dok vozači upravljaju vozilom. U automobilima se sada počinju pratiti događaji poput zijevanja vozača, broja treptaja očiju te naginje li se vozač u svom sjedalu tijekom vožnje, a sve s ciljem procjene umora vozača. Ponašanje vozača Tesla prati putem unutarnje kamere, koja se koristi za nadzor vozačeva ponašanja još od 2021. godine.

Kamere se otada koriste kako bi se pazilo da vozač gleda cestu, odnosno da tijekom vožnje ne koristi mobilni uređaj. Još jedna stvar koja se godinama prati u Teslinim automobilima jest stisak ruku vozača na volanu kako bi se osiguralo da vozači ne bi aktivirali autopilot i onda digli ruke s volana i u potpunosti prepustili upravljanje vozilom računalu. Takvo nešto nije dozvoljeno jer vozači čak i s aktiviranim asistentom u vožnji uvijek moraju pratiti situaciju na cesti te su jedino oni odgovorni za sve što se događa u vožnji. Kako smo već pisali o tome, u nekim slučajevima vozači su uspjeli prevariti Teslu i u potpunosti prepustiti vožnju računalu dok su se oni odmarali ili čak spavali.

Nesreća Pogledajte snimku "najluđe prometne nesreće" i reakciju Teslina autopilota

Prema Electreku, čini se kako Tesla planira uvesti još neke dodatne opcije za praćenje načina vožnje - npr. drži li vozač automobil unutar svoje trake ili mu auto bježi u drugu traku, te će pratiti broj upozorenja i korekcija automobila u tim situacijama.

Ono što nije poznato jest što Tesla namjerava raditi sa svim tim podacima, odnosno kako ih namjerava iskoristiti za poboljšanje vožnje, no jasno je kako bi se takve opcije za praćenje ponašanja vozača i njegova umora svakako mogle iskoristiti za poboljšanje sigurnosti u vožnji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti