Biste li se prepustili u ruke robota stomatologa? Sve radi sam i puno brže od čovjeka

Robot može samostalno zamijeniti krunice u samo 15 minuta.

Martina Čizmić | 08.08.2024. / 12:16

Pacijent i robot-stomatolog (Foto: Perceptive)

Roboti u operacijskim dvoranama više nisu neobična pojava. Svojim sposobnostima omogućuju kirurzima da obave veoma komplicirane operacije puno lakše i jednostavnije, a pacijentima da se oporave brže i s manjim rizikom od komplikacija.

No, roboti u ordinacijama dentalne medicine? Upravo to, kao sljedeći korak, vidi Perceptive, tvrtka koja se bavi razvoje dentalne robotike. Oni su razvili robota kojeg kontrolira umjetna inteligencija, kako bi izveli potpuno autonomni stomatološki zahvat na čovjeku. U prijevodu, robot je, vođen umjetnom inteligencijom, popravio čovjeku zub.

Kako tvrde, njihov robot može skratiti vrijeme samog posjeta stomatologu kod rutinskih postupaka. Tako robot može samostalno zamijeniti krunice u samo 15 minuta.

Kako to izgleda, možete pogledati u videu OVDJE.

Robotski sustav koristi ručni 3D skener koji snima vrlo detaljne 3D slike ispod ruba desni, omogućujući pacijentima da "jasno vizualiziraju svoje stanje zuba". Umjetna inteligencija zatim dolazi s učinkovitom i preciznom procedurom.

Robotski sustav dizajniran je i rigorozno testiran kako bi se osiguralo da stomatolozi mogu sigurno izvoditi tretmane, čak i u uvjetima u kojima prevladava kretanje pacijenata, rekao je stomatolog i investitor u Perceptive, Edward Zuckerberg u priopćenju za javnost.

Iz tvrtke su se pohvalili kako su robota testirali na pacijentu u Kolumbiji, no nisu dali nikakve konkretnije podatke. Upravo će ti podaci biti presudni za to hoće li robot-stomatolog dobiti pristup pacijentima ili ne. Naime, kako bi se bilo kakav takav uređaj koristio u medicinskim ustanovama, mora dobiti odobrenje od nadležnog regulatora.

U Perceptiveu vjeruju da bi takvu dozvolu mogli dobiti u roku od oko pet godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti