Letjelica Blue Origina, New Shepard, trebala bi se 25. kolovoza ponovno vinuti prema svemiru. No, za razliku od prošlog leta na kojem su bili Jeff Bezos i ekipa, ovaj će put New Shepard biti bez posade.

To će biti ukupno 17 let za Blue Origin, a umjesto ljudi u letjelici će biti 18 komercijalnih tereta, od kojih je 11 sponzorirala NASA-a, ali i tisuće razglednica koje su napisale djeca kroz kampanju "Club for the Future" koju sponzorira Blue Origin.

Osim toga, u letjelici će biti i NASA-in eksperiment "Deorbit, Descent and Landing Sensor Demonstration", kombinacija tehnologija osmišljena kako bi pomogla svemirskim letjelicama da slete što točnije na različita svemirska tijela.

Umjetnik Amoako Boafo s jednim od portreta koji će biti na letjelici New Shepard (Foto: Uplift Aerospace)

Ono što će biti posebno na ovom letu je činjenica da će u svemir ponijeti i umjetničku instalaciju - "Suborbital Tryptych" umjetnika Amoako Boafo. Rad se sastoji od tri portreta koja su nacrtana na krovu kapsule koji prekriva padobrane za slijetanje.

Portreti prikazuju umjetnika, njegovu majku i prijateljevu majku te je dio umjetničkog programa Uplift Aerospacea, čiji je cilj da inspirira nove ideje i otvori dijalog o otvaranju svemira za sve, stoji u opisu misije.

Lansiranje je moguće pratiti uživo na stranicama i društvenim mrežama Blue Origina. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju