BMW i Nissan već u pregovorima s Teslom oko njihove tehnologije Superchargera

Prije nekoliko dana Elon Musk je objavio pomalo neobičan potez, a to je da će omogućiti svima koji žele koristiti njihova tehnologiju bez bojazni da će završiti na sudu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 18.06.2014. / 08:01

BMW i Nissan već u pregovorima s Teslom oko njihove tehnologije Superchargera

Prije nekoliko dana Elon Musk je objavio pomalo neobičan potez, a to je da će omogućiti svima koji žele koristiti njihova tehnologiju bez bojazni da će završiti na sudu.

Ovo je naravno vrlo hrabar potez Tesle, no prema nekima pokazuje slabost kompanije. Iako je prerano suditi da li je Tesla u problemima, odnosno može li i dalje ubrzavati adaptaciju električnih automobila, jasno je kako je ovaj plan gledan dugoročno.

Naime, Tesla želi da njihova tehnologija Superchargera (stanica za brzo punjenje automobila) postane standard. 

Travis Parman iz Nissana kaže kako je trud stvaranja univerzalnih punjača dobrodošao, te kako će to zasigurno ubrzati adaptaciju električnih vozila. Parman kaže kako rade s nekoliko partnera diljem svijeta kako bi razvili strukturu za punjenje električnih automobila. Također Kenn Sparks iz BMW-a potvrdio je da su pričali s Teslom, no nije želio komentirati, ali zanimljivo je da je BMW objavio svoj i8 kojim žele konkurirati Teslinom Model S u Njemačkoj.

Tesla trenutno ima 97 stanica za punjenje samo u SAD-u, a do kraja 2015. planira ih se izgraditi popriličan broj koji će pokriti cijelu državu. Također, nedavno su objavili i nekoliko novih Supercharger stanica u Europi.

BMW i Nissan već u pregovorima s Teslom oko njihove tehnologije Superchargera

Osim punjenja, Tesla će 2020. početi s izgradnjom najveće tvornice baterija na svijetu koja će proizvoditi oko 500.000 litij-ionskih pakiranja godišnje, više nego što se cijele prošle godine proizvelo u svijetu.

Teslina dionica nastavila je sa svojim rastom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti