Bolja kvaliteta slike, veća pokrivenost i otpornost na smetnje: Najvažniji noviteti i poboljšanja koje donosi DVB-T2 signal

Još je malo vremena ostalo do gašenja starog signala i potpunog prelaska na DVB-T2 signal i H.265/HEVC sustav kodiranja videosignala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2020. / 07:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već smo više puta pisali o promjenama koje očekuju sve koji TV program prate putem zemaljskih antena, a odnose se na novi DVB-T2 signal. S gašenjem starog signala, koje će, ovisno o dijelu Hrvatske u kojem živite, započeti 27. listopada, a bit će dovršeno 12. studenog, za daljnje gledanje TV programa bit će potreban ili televizor ili poseban prijamnik koji će podržavati DVB-T2 tehnologiju i H.265/HEVC sustav kodiranja videosignala.

Slika nije dostupna Pripremite se na vrijeme: Evo kako možete provjeriti podržava li vaš TV novi DVB-T2 signal

Iako dobar dio javnosti prelazak na novi signal dočekuje s kritikama jer će za mnoge to značiti nove troškove, nova tehnologija gledateljima će donijeti poboljšanja i neke nove mogućnosti, a o kakvim je točno poboljšanjima riječ, razgovarali smo s višim stručnjakom za radijske mreže Andrejom Skenderovićem, voditeljem projekta prelaska s DVB-T na DVB-T2 iz tvrtke OiV.

U razgovoru za Zimo g. Skenderović rekao je kako nova tehnologija donosi jači signal s kojim će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a mreža će biti otpornija na smetnje. To znači da će gledatelji koji su trenutno na rubnim područjima prijema imati stabilan signal nakon prelaska na novi sustav odašiljanja. Dodatno, gledatelji koji sada imaju mogućnost praćenja samo HRT1, HRT2, RTL i NOVATV programa će nakon prelaska imati mogućnost praćenja i HRT3, HRT4, RTL2 i DomaTV programa, rekao je Skenderović.

Osim jačine signala i veće pokrivenosti, najveća promjena koju će gledatelji odmah osjetiti jest odašiljanje svih postojećih nacionalnih, regionalnih i lokalnih programa u HD kvaliteti, tj. visokoj razlučivosti: “Odašiljanje u HD kvaliteti će za gledatelje rezultirati čišćom slikom s više vidljivih detalja na ekranu”, objasnio je voditelj projekta prelaska na DVB-T2.

Prelazimo na novi DVBT-2 prijemnik - 1 Za dva tjedna kreće prelazak na DVB-T2: Prvo je na redu pet županija

Interaktivno i personalizirano TV iskustvo

Također, novi signal otvara mogućnost uvođenja novih sadržaja i dodatnih usluga kao što je hibridna televizija HbbTV. Skenderović objašnjava:

Spomenuti HbbTV korisniku pruža jedinstveno, interaktivno i personalizirano TV iskustvo. Ona predstavlja sinergiju između klasičnog emitiranja televizijskog programa putem zemaljske digitalne televizije i interneta te nudi poboljšano i napredno iskustvo praćenja televizije. Dodatna je prednost svakako činjenica da je usluga potpuno besplatna za gledatelje te omogućava pristup videoarhivi, najavama emisija, vijestima, igrama, vremenskoj prognozi i još mnogočemu. Najpopularnije aplikacije koje se danas koriste u HbbTV-u odnose se na dodatni videosadržaj tj. videoemisije na zahtjev (VoD) ili gledanje sadržaja s vremenskim odmakom preko programskog vodiča (EPG). Uz aplikacije koje omogućuju glasanje ili sličnu interaktivnost s gledateljima, popularne su i platforme za oglašavanje i promociju proizvoda uz povratnu informaciju od samog gledatelja. Otvaraju se i mogućnosti ostvarivanja personaliziranih popusta, sudjelovanja u emisijama u kojima se traži mišljenje gledatelja te brojne druge s naglaskom na tome da ne treba doći do prekida linearnog TV programa, odnosno isti je cijelo vrijeme vidljiv gledateljima jer HbbTV usluge mogu biti dostupne samo na jednom dijelu ekrana.

Kako bi mogli pratiti uslugu HbbTV-a putem zemaljske digitalne televizije, potrebno je imati TV prijemnik ili uređaj koji je spojen na internet i podržava HbbTV standard. Ako su svi preduvjeti ispunjeni uz omogućen HbbTV u postavkama prijamnika, korisnik će pokretanjem TV kanala na svom ekranu uočiti poziv na akciju, najčešće označen kao crveni gumb, informirajući korisnika da je HbbTV aplikacija dostupna za pokretanje. Iz perspektive korisnika ova je funkcionalnost vrlo slična naprednom teletekstu s izrazito većim spektrom mogućnosti.

Uvodi se DVBT2 - 4 Stiže velika promjena za oko pola milijuna građana Hrvatske, doznajte što se sve mijenja i koje će županije biti prve na redu

U OiV nemaju informacije o tome koliki postotak građana trenutačno posjeduje odgovarajući TV ili posebni prijemnik te svima savjetuju da, prije nego počne gašenje starog signala i potpuni prelazak na novi, provjere podržavaju li njihovi uređaji novi signal. Kako možete provjeriti podržava li vaš TV ili prijemnik signal pročitajte ovdje.

U trenutku prelaska koji će se odvijati po tzv. digitalnim regijama u periodu od 27. listopada do 12. studenog 2020. godine, kada im nestane slike, svi gledatelji trebat će pokrenuti ponovnu pretragu kanala i tako nastaviti pratiti sve televizijske programe.

Na pitanje o budućnosti i 4K signalu, Skenderović kaže kako DVB-T2 HEVC tehnologija može prenositi 4K signal, no njegovo uvođenje ovisit će o zainteresiranosti nakladnika za proizvodnju takvog programa i slobodnim kapacitetima unutar multipleksa, a ne samo o OiV-u i tehnologiji odašiljanja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti