Stiže velika promjena za oko pola milijuna građana Hrvatske, doznajte što se sve mijenja i koje će županije biti prve na redu

Približno pola milijuna Hrvata u idućim će tjednima morati u nabavu novih televizora ili vanjskih prijamnika jer inače ostaju bez programa. Razlog je prelazak na novi sustav emitiranja, takozvani DVB-T2, odnosno na napredniju tehnologiju.

Viktorija Bednjanec | 06.10.2020. / 21:39

Galerija

DVB-T2 - ta će se kratica idućih tjedana sve češće spominjati u dijelu kućanstava. Ime je to novog sustava odašiljanja televizijskih programa na koji Hrvatska prelazi za tri tjedna, točnije od 27. listopada. Iz Hakoma objašnjavaju što to znači za one koji televiziju prate putem zemaljske antene.

To znači da će od tog datuma pa nadalje morati koristiti nove prijamnike, odnosno provjeriti na svojim prijemnicima podržavaju li novi DVB-T2 standard ili ako ne podržavaju, dokupiti određeni uređaj ili promijeniti sam aparat kako bi mogli i dalje preko zemaljske antene pratiti sve programe koji su u Republici Hrvatskoj, objasnio je Andro Marčev.

Drugim riječima, ako na vašem prijamniku ne piše oznaka DVB-T2, a gledate programe putem zemaljske antene - trebat ćete kupiti ili novi prijamnik ili novi televizor. Cijena novih prijamnika je od 150 do 200 kuna. Osim potencijalnih novih troškova, novi signal donijet će bolju pokrivenost i dostupnost takozvanih HD programa, odnosno bolju kvalitetu televizijske slike.

Prelaskom na novi signal gledatelji koji primaju i gledaju Novu TV putem zemaljskih antena konačno će moći vidjeti Novu TV u HD kvaliteti slike. Nova TV proizvodi sav svoj sadržaj već više od 10 godina u HD-u i to će se posebno vidjeti kod emisija koje su vrlo dinamične kao što su prijenosi utakmica i Tvoje lice zvuči poznato, tvrdi direktor tehnike Nove TV Srećko Husnjak.

Svi oni čiji televizori imaju oznaku DVB-T2 neće morati raditi nikakve izmjene. Promjena se ne odnosi ni na one koji gledaju programe preko interneta, kabela ili satelita.

Oko pedeset posto hrvatskih građana neće osjetiti promjenu jer prate televizijske programe preko drugih platformi. Onome tko ima antenu, kućnu ili na krovu zgrade ili kuće, njemu se jedino mijenja, zaključio je Marčev.

Prelazak će se odvijati postupno, po županijama. Prve su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske, dio Karlovačke i dio Ličko-senjske županije. Počet će 27. listopada i trajat će do 12. studenog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti