Pripremite se na vrijeme: Evo kako možete provjeriti podržava li vaš TV novi DVB-T2 signal

Uskoro kreće emitiranje novog digitalnog signala i HEVC sustava kodiranja te je potrebno na vrijeme provjeriti podržavaju li vaš postojeći TV ili digitalni prijemnik DVB-T2.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2020. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još je ostalo malo vremena do prelaska na novi sustav odašiljanja TV programa te se do 27. listopada, odnosno 12. studenog (ovisno u kojem dijelu Hrvatske živite) potrebno pripremiti kako tranziciju na DVB-T2 ne bi dočekali nespremni, tj. kako bi i dalje mogli gledati TV program. Ta se promjena, važno je napomenuti, ne odnosi na korisnike usluga IPTV-a, kabelske ili satelitske TV, već samo na one koji televiziju gledaju putem zemaljskih antena. Da bi nastavili gledati TV program koji će se emitirati u DVB-T2 signalu, bit će potrebna odgovarajuća oprema, odnosno televizori i digitalni prijemnici koji podržavaju DVB-T2 i HEVC sustav kodiranja.

Većina televizora kupljenih u posljednje vrijeme podržava DVB-T2 signal i vlasnici takvih TV-a moći će nastaviti gledati zemaljske kanale kao i prije. No ako vaš televizor nema podršku za DVB-T2/HEVC, dvije su najčešće opcije koje su vam na raspolaganju. Prva je kupovina novog televizora, a iako gotovo svi novi modeli podržavaju DVB-T2/HEVC, svakako se prije kupovine konzultirajte s prodavačima kako bi vam potvrdili da ćete s novim uređajem moći uživati u TV kanalima kao i prije.

Druga opcija jest kupovina posebnog prijemnika koji podržava novi digitalni signal. Takvi prijemnici, kakve je potrebno povezati s televizorom, mogu se kupiti u brojnim trgovinama elektroničke opreme i robe široke potrošnje i neki se modeli mogu kupiti po cijenama manjim od 200 kuna.

Pored toga, osobama koje žive u zgradama i koriste zajedničku antenu povezanu s TV-om kroz utičnicu u zidu, savjetuje se kontaktiranje predstavnika stanara jer će možda biti potrebno podesiti zajedničku antenu.

Kako provjeriti podržava li vaš televizor DVB-T2 signal

Prije donošenja odluke o kupovini novog uređaja svakako prvo provjerite podržava li vaš televizor DVB-T2 signal. Takve podatke možete provjeriti na internetskoj stranici proizvođača ili u uputstvima koje ste dobili s TV-om, no isto možete saznati i na stranicama OiV-a.

Klikom na ovaj link možete provjeriti je li vaš televizor ili digitalni prijemnik certificiran za prijem novog signala. Tu se nalazi popis skoro tisuću uređaja koji imaju certifikat OIV-a za prijem DVB-T2 signala te, ako je i vaš televizor ili digitalni prijemnik na tom popisu, nećete imati problema nakon što prestane emitiranje aktualnog signala.

Pored informacija o certificiranim uređajima, na stranicama OiV već sada možete provjeriti je li novi digitalni signal dostupan na vašem području - dovoljno je kliknuti ovdje i upisati svoju adresu, a ako je DVB-T2/HEVC dostupan, već sada se možete prebaciti na novi signal. Tako ujedno možete provjeriti podržava li i vaš TV novi signal pri čemu je prvo potrebno ponovno skenirati zemaljske/antenske TV programe. Aktivirajte skeniranje, a ako nakon pretraživanja na popisu programa nema HD kanala ili ako su se pojavili, ali nema slike, to je znak da vaš TV ne podržava HEVC. Pri tome se, naglašavaju iz OiV, obično čuje ton, ali nema slike.

Ako nemate uređaj s podrškom za DVB-T2 sustav odašiljanja, a želite nastaviti gledati TV programe kao i dosad, to bi značilo da je vrijeme za šoping. Prilikom kupovine potražite modele koji na kutijama imaju znak "OiV certificirano", a ako tog znaka nema, svakako pitajte trgovca da vam preporuči novi model.

S obzirom na to da nije ostalo previše vremena do prelaska na novi signal (što će, dakle, biti između 27. listopada i 12. studenog), na vrijeme provjerite podržavaju li vaši uređaji DVB-T2/HEVC kako bi i u budućnosti mogli nastaviti uživati u TV programu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti