Britanci ne mogu regrutirati špijune jer ih Facebook, Apple i Google puno bolje plaćaju

Računalne stručnjake i eksperte za cyber sigurnost ne zanima posao u britanskoj obavještajnoj agenciji jer im velike tehnološke kompanije mogu ponudi čak 4 do 5 puta veću plaću

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2017. / 07:10

Cyber-sigurnost (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Je li sigurnost Velike Britanije ugrožena zbog Facebooka, Googlea, Applea i drugih velikih tehnoloških kompanija? Naime, obavještajna agencije Velike Britanije GCHQ ima problema s regrutiranjem novih špijuna i stručnjaka za cyber sigurnost jer ih ne mogu dovoljno platiti – umjesto zaposlenja u državnoj službi, odnosno obavještajnoj i sigurnosnoj agenciji, najveći računalni stručnjaci odlučuju se za kompanije poput Googlea, Applea i Facebooka, a razlog je ponajviše novac. Velike tehnološke kompanije mogu ponuditi plaće četiri do pet puta veće u odnosu na primanja koja mogu imati u obavještajnoj agenciji, zbog čega je interes za zaposlenjem u GCHQ-u sve manji, dok se u isto vrijeme povećavaju prijetnje od hakera i cyber napada.

Još prošlog mjeseca iz ove obavještajne agencije potužili su se kako imaju problema s privlačenjem i zadržavanjem stručnjaka za cyber sigurnost jer im se jako teško na tržištu boriti s velikim tehnološkim kompanijama. Iako je GCHQ još 2013. početo s isplatama nagrada i bonusa računalnim stručnjacima kako bi ih zadržao u agenciji i dodatno platio, čini se kako se ovaj potez nije pokazao previše učinkovitim jer se primanja i s bonusima i dalje ne mogu usporediti sa zaradom u velikim kompanijama. U budućnosti obavještajna agencija planira povećati broj zaposlenika koji će regrutirati nove stručnjake za računarstvo i cyber sigurnost te špijune, no time ipak neće riješiti problem puno manje zarade u odnosu na ono što nudi tržište i privatni sektor.

Na Business Insideru kažu kako nije neuobičajeno da tehnološke kompanije zapošljavaju (bivše) špijune – često je riječ je o privlačenju najkvalitetnijeg kadra, no u nekim slučajevima traže špijune koji će im pomoći u praćenju i špijuniranju konkurencije. Neke informacije tako kažu kako je Uber zapošljavao bivše operativce CIA-e za prisluškivanje privatnih razgovora zaposlenika konkurentskih kompanija, kao i za špijuniranje kako bi se dokopali tajnih informacija o proizvodima i planova drugih kompanija.

Izvor: Business Insider


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti