Britanski arheolozi pronašli grob žene koja je bila lider crkve u mračnom srednjem vijeku: "San arheologa je pronaći ovakvo nešto"

Mješavina predmeta u grobu sugerira da je žena živjela između 630. godine i 670. godine nove ere, u kojem su se još uvijek miješala poganska i kršćanska vjerovanja.

Branimir Vorša | 14.12.2022. / 14:39

Galerija

Britanski arheolozi otkrili su pravu riznicu u jednom grobu, koji je dao novi uvid u kratko razdoblje u srednjovjekovnoj engleskoj povijesti, u kojem su se spajale poganske i kršćanske tradicije i u kojem su žene imale položaje moći u crkvi.

Riječ je o artefaktima otkrivenim u grobu starom 1400 godina, koji je pronađen nedaleko od Northamptona i smatraju se jednima od najznačajnijih nalaza za navedeno povijesno razdoblje.

Otkriće stiglo dva dana prije kraja iskapanja

Hram Taposiris Magna pored Aleksandrije Arheolozi u Egiptu pronašli "geometrijsko čudo" ispod hrama pored Aleksandrije i nadaju se da vodi do Kleopatrine grobnice

Tim britanskih arheologa došao je do otkrića na pretposljednji dan osmotjednog iskapanja u selu Harpole, kad je arheolog Levente-Bence Balázs vidio krunice dva zuba kako vire iz zemlje. Bio je to jasan znak da su naišli na grob.

Tada su se dva zlatna predmeta pojavila iz zemlje i zabljesnula prema meni. Ovi artefakti nisu vidjeli svjetlo dana 1300 godina, a biti prva osoba koja ih je vidjela je neopisivo, rekao je Balázs za The Guardian.

Balázs je predvodio tim iz Londonskog arheološkog muzeja (MOLA), a za CNN je rekao da je prvi put u svojih 17 godina iskapanja pronašao artefakt napravljen od plemenitog metala. Njegov tim iskopao je raskošnu ogrlicu od 30 komada rimskih novčića, granata, stakla i poludragog kamenja. Smatra se da je to "najbogatija" ogrlica te vrste ikad pronađena u Velikoj Britaniji.

San svakog arheologa

Kostur se, nažalost raspao, osim nekoliko fragmenata zubne cakline, no na temelju činjenice da se ogrlice gotovo isključivo nalaze na ženskim tijelima, pošteno je pretpostaviti da su ostaci nekoć pripadali imućnoj ili visokopozicioniranoj ženi. Ta je žena isto tako pokopana s velikim srebrnim križem, dva ukrašena lonca i plitkom bakrenom posudom.

Ovo je najznačajniji ranosrednjovjekovni ženski ukop ikad otkriven u Britaniji. San arheologa je pronaći ovakvo nešto, rekao je Balázs.

Pronađeni križ je dotrajao, ali je njegov oblik ostao vidljiv na rendgenskim snimkama tla oko groba i bio je ukrašen neobičnim srebrnim ljudskim licima, koja su preživjela protekla stoljeća u tlu. Mješavina predmeta u grobu sugerira da je žena živjela između 630. godine i 670. godine nove ere, u kojem su se još uvijek miješala poganska i kršćanska vjerovanja.

Pokapanje ljudi s puno, puno nakita je poganska ideja, ali to je očito bilo uvelike povezano s kršćanskom ikonografijom, tako da je to razdoblje prilično brzih promjena, rekao je za Associated Press Simon Mortimer, arheološki konzultant.

Vrlo važna žena u britanskoj povijesti

Freske iz crkve Sv. Nikole u Demreu Veliko otkriće! Arheolozi u Turskoj pronašli - grobnicu svetog Nikole

Bogatstvo i simbolika predmeta sugerira da je žena bila bogati kršćanski lider, poput poglavara opatije ili princeze. Stručnjaci se slažu u tome da je ona morala biti jedna od prvih žena u Velikoj Britaniji koja je imala moćan položaj u crkvi.

Desetak drugih grobova žena visokog statusa pronađeno je u Engleskoj, neki sa sličnim ogrlicama. Međutim, tek nekoliko od tih mjesta datira prije 7. stoljeća, jer su ukopi muškaraca visokog statusa bili češći.

Kako je kršćanstvo uzelo maha, vrijedni predmeti poput ogrlica manje su se polagali na grobove jer je ranokršćanska crkva na to gledala s neodobravanjem.

Harpole Treasure, nije najbogatiji u smislu broja artefakata, ali je najbogatiji u smislu ulaganja bogatstva i ima najveću količinu zlata i religijske simbolike, rekla je na brifingu za novinare Lyn Blackmore, arheologinja u Muzeju arheologije u Londonu.

Zanimljivo je i to da je tvrtka Vistry Group naručila arheologe da naprave iskopine na toj lokaciji, prije izgradnje stambenih objekata. Ovaj put to se pokazalo kao pun pogodak za znanost.

Izvor: The Guardian/Associated Press/CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti