Arheolozi u Egiptu pronašli "geometrijsko čudo" ispod hrama pored Aleksandrije i nadaju se da vodi do Kleopatrine grobnice

Arheolozi u Egiptu možda su na pragu najvažnijeg otkrića 21. stoljeća. Naime, otkriven je tunel ispod hrama Taposiris Magna, za koji voditeljica arheološkog projekta kaže da je savršeno mjesto za Kleopatrinu grobnicu.

Branimir Vorša | 09.11.2022. / 10:35

Hrram Taposiris Magna pored Aleksandrije
Hram Taposiris Magna pored Aleksandrije (Foto: Afp)

Arheolozi su u blizini grada Aleksandrije, u Egiptu, otkrili veliki podzemni tunel i nadaju se da bi ih taj novootkriveni tunel mogao odvesti do davno izgubljene grobnice vjerojatno najpoznatije vladarice starog Egipta, kraljice Kleopatre VII.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta priopćilo je da je novootkriveni tunel dug 1,3 kilometra usječen u stijenu ispod drevnog egipatskog hrama Taposiris Magna. Tunel, koji se nalazi više od 13 metara ispod zemlje, ministarstvo je opisalo kao geometrijsko čudo koje bi moglo dovesti do Kleopatrina posljednjeg počivališta.

Luka Aleksandrija i tvrđava Qaitbay Zbog klimatskih promjena najveća egipatska luka mogla bi nestati pod morem već za nekoliko desetljeća

Iskapanje je provela dominikansko-egipatska arheološka misija sa Sveučilišta u San Domingu.

Ovo je savršeno mjesto za Kleopatrinu grobnicu. Ako postoji jedan posto šanse da bi posljednja kraljica Egipta mogla biti pokopana ondje, moja je dužnost potražiti je, rekla je dr. Kathleen Martinez, koja je vodila zajedničku misiju, za portal Heritage Key.

Kleopatra je bila kraljica Ptolomejskog kraljevstva Egipta od 51. godine prije Krista do svoje smrti 30. godine prije Krista, kada je Rim preuzeo tu zemlju. Njezina smrt također je označila kraj helenističkog razdoblja.

Vjeruje se da su ljubavne afere i borbe za vlast koje je vodila s rimskim diktatorom Julijem Cezarom i rimskim političarem Markom Antonijem imale značajan utjecaj na tijek egipatske i rimske povijesti, a potonjeg je ovjekovječio William Shakespeare u svojoj drami "Antonije i Kleopatra".

Rondela iz kamenog doba kod Praga Veliko arheološko otkriće kod Praga: Otkrivena građevina iz kamenog doba starija od Stonehengea i egipatskih piramida

Ovo je prvi put da je neki arheolog pronašao tunele, prolaze pod zemljom unutar ogradnih zidova hrama, rekla je Martinez, napomenula je da bi to otkriće, ako vodi do Kleopatrine grobnice, bilo najvažnije otkriće 21. stoljeća.

Martinez radi u hramu Taposiris Magna i aktivno traga za izgubljenom grobnicom već više od 15 godina. Arheolozi su otkrili da je dio tunela potopljen, čime podupiru vodeću teoriju koja kaže da su temelji hrama također pod vodom zbog najmanje 23 potresa koja su pogodila područje između 320. i 1303. godine.

Egipatski sarkofazi i kipovi iz Saqqare Nevjerojatno otkriće u Egiptu: Arheolozi otkrili dobro očuvano blago iz 5. stoljeća prije nove ere

Arheološki tim pod vodstvom Martinez iskopao je nekoliko značajnih artefakata ispod hrama tijekom nedavnih aktivnosti, uključujući novčiće s imenima kraljice Kleopatre i Aleksandra Velikog, kao i drevne kipove egipatske božice Izide. Prijašnja iskapanja na tom mjestu također su otkrila mumije sa zlatnim jezicima i groblje koje sadrži mumije okrenute prema hramu, oba znaka kraljevske grobnice koja se nalazi u blizini, kaže Martinez.

Najpoznatije egipatsko arheološko otkriće do danas mnogi smatraju grobnicom kralja Tutankamona, koja je otkrivena prije 100 godina. Pronalazak Kleopatrine grobnice to bi zasigurno promijenio.

Izvor: Times of Israel

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti