Nevjerojatno otkriće u Egiptu: Arheolozi otkrili dobro očuvano blago iz 5. stoljeća prije nove ere

Sarkofazi će biti izloženi u Velikome egipatskom muzeju, koji je u izgradnji, a smješten je nedaleko od Velikih piramida u Gizi. Trebao bi biti otvoren do kraja godine.

Hina | 31.05.2022. / 11:27

Egipatski sarkofazi i kipovi iz Saqqare (Foto: Afp)

 Arheolozi su na arheološkom nalazišu Saqqari, južno od Kaira otkrili 150 brončanih kipova izrađenih po uzoru na faraonske bogove, 250 dobro očuvanih egipatskih sarkofaga i ostalih predmeta iz 5. stoljeća prije nove ere, objavilo je ministarstvo turizma i starina.

 

Među otkrićima u nekropoli Saqqari pronađene su statue egipatskih bogova i božica: Anubisa, Amuna, Mina, Ozirisa, Izide, Nefertema, drevne božice-mačke Bastet i božice ljubavi Hator, kao i kip kraljevskog arhitekta Imhotepa koji je izgradio piramidu Saqqaru, objavilo je mnistarstvo.

Slika nije dostupna Arheolozi prvi put otkrili trudnu egipatsku mumiju: Fetus u njoj ostao očuvan više od dva tisućljeća jer se "ukiselio" poput jajeta

Arheolozi su pronašli i glazbeni instrument sistrum i zbirku brončanih posuda korištenih u ritualima za štovanje božice Izide.

Oslikani drveni sarkofazi pronađeni su netaknuti, a u njima su otkrivene mumije, amajlije i drvene kutije.

Pronađeni su i drveni kipovi božica Neftide i Izide iz ranijeg razdoblja, oba s pozlaćenim licima te zbirka drevnih kozmetičkih kutijica i posuda, brončano ogledalo, ogrlice, narukvice i ukrasi za gležanj.

U jednome sarkofagu nalazio se dobro očuvan papirus ispisan hijeroglifima, možda stihovima iz Knjige mrtvih. Poslan je na analizu u laboratorij Egipatskih muzeja u Kairu.

Slika nije dostupna Kad suvremena tehnologija susretne drevni Egipat: Znanstvenici CT-om otključavaju tajne mumije

Sarkofazi će biti izloženi u Velikome egipatskom muzeju, koji je u izgradnji, a smješten je nedaleko od Velikih piramida u Gizi. Trebao bi biti otvoren do kraja godine.

Nekropola Saqqara, južno od piramida u Gizi, posljednjih je godina nepresušan izvor arheoloških nalaza. Misija arheoloških iskopavanja na tom području traje od 2018. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti