Veliko arheološko otkriće kod Praga: Otkrivena građevina iz kamenog doba starija od Stonehengea i egipatskih piramida

Rondele su bile popularne tri stoljeća, a onda su iznenada nestale iz arheoloških zapisa oko 4600. godine prije Krista. Kod Praga je sad pronađena jedna starija od Stonehengea i egipatskih piramida.

Branimir Vorša | 23.09.2022. / 08:00

Rondela iz kamenog doba kod Praga
Rondela iz kamenog doba kod Praga (Foto: avcr.cz)

Arheolozi su u blizini Praga otkrili su ostatke građevine iz kamenog doba koja je starija od Stonehengea, pa čak i od egipatskih piramida: zagonetni kompleks poznat kao rondel.

Prije gotovo 7000 godina, tijekom kasnog neolitika ili mlađeg kamenog doba, lokalna poljoprivredna zajednica mogla se okupiti u toj kružnoj građevini, iako je njena prava svrha nepoznata.

Otkriven rondel ima 55 metara u promjeru, izvijestio je Radio Prague International.

I dok je prerano reći bilo što o ljudima koji su gradili ovu kružnu ploču, jasno je da su oni bili dio kulture glačane keramike, koja je cvjetala između 4900. pr. Kr. i 4400. pr. Kr., rekao je za portal Live Science Jaroslav Řídký, glasnogovornik Instituta za arheologiju Češke akademije znanosti (IAP) i stručnjak za rondele u Češkoj.

Miroslav Kraus, direktor nalazišta u okrugu Vinoř, rekao je u ime IAP-a da bi otkrivanje strukture arheolozima moglo dati trag o korištenju zgrade. Arheolozi su prvi put doznali za postojanje Vinoř rondele 1980-ih, kada su građevinski radnici postavljali cjevovode za plin i vodu, prenosi Radio Prague International, ali sadašnja iskapanja su prvi put zapravo otkrila cijelu strukturu.

Krausov tim je dosad pronašao fragmente keramike, životinjske kosti i kameno oruđe. Organski ostaci koji se datiraju ugljikom mogli bi pomoći arheolozima da odrede datum izgradnje strukture te je možda povezati i s neolitskim naseljem otkrivenim u blizini.

Znanje o gradnji rondela prešlo je granice nekoliko arheoloških kultura. Različite zajednice izgradile su krugove diljem srednje Europe, primijetio je Řídký.

Rondeli nisu bili dobro poznata drevna obilježja sve do prije nekoliko desetljeća, kada su fotografije iz zraka i dronom postale ključni dio arheološkog pribora. Arheolozi sad ipak znaju da su rondele najstariji dokazi arhitekture u cijeloj Europi, rekao je Řídký.

Gledano odozgo, rundele se sastoje od jednog ili više širokih, kružnih jaraka s nekoliko praznina koje su služile kao ulazi. Unutarnji dio svake kružnice vjerojatno je bio obložen drvenim štapovima povezanim sblatom između njih, prenosi Radio Prague International.

Stotine ovih kružnih zemljanih radova pronađeno je diljem središnje Europe, ali svi datiraju u rasponu od samo dva ili tri stoljeća. Dok je njihova popularnost u kasnom neolitiku jasna, njihova je funkcija arheolozima još uvijek upitna.

Řídký je preferirao općenitiju interpretaciju Vinoř strukture, napominjući da rondele vjerojatno kombiniraju nekoliko funkcija, a najvažnija je društveno-ritualna, rekao je za Live Science.

Vjerojatno je da su rondele građene za okupljanje velikog broja ljudi, možda za obilježavanje događaja važnih za njih kao zajednicu, kao što su obredi prijelaza, astronomski fenomeni ili ekonomska razmjena.

S obzirom na to da su ljudi koji su gradili rondele imali samo kamene alate za rad, veličine tih rondela su prilično impresivne, najčešće oko 60 m u promjeru, što je istovjetno polovici duljine nogometnog igrališta.

Ali malo se zna o samim ljudima, jer je pronađeno vrlo malo tragova koji bi mogli pružiti više informacija o njihovim životima prije sedam tisućljeća.

Nakon tri stoljeća popularnosti, rondele su iznenada nestale iz arheoloških zapisa oko 4600. godine prije Krista. Arheolozi još ne znaju zašto su rondele napuštene. Obzirom na to da se više od jedne četvrtine svih do sada pronađenih rondela nalazi u Češkoj, buduća istraživanja slična iskapanju u Vinořu mogla bi na kraju pomoći u konačnom rješavanju njihovog misterija.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti