Britanski lijek protiv COVID-a mogli bi davati obiteljski liječnici injekcijom, ako regulatori to odobre

Sotrovimab je u SAD-u odobren za hitnu upotrebu kao lijek koji spriječava pogoršanje blagih i umjerenih slučajeva COVID-19.

Hina | 13.11.2021. / 08:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) i partner Vir objavili su u petak da njihov lijek protiv COVID-19 na principu antitijela podjednako djeluje kada se daje u injekciji kao i standardnim putem kroz infuziju, što bi moglo olakšati njegovu primjenu.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Lijekovi protiv COVID-a su dobrodošli, ali nikako nisu zamjena za cijepljenje

GSK navodi da će se obratiti globalnim regulatorima, uključujući američku agenciju za lijekove, radi odobrenja nove metode primjene, poznate kao intramuskularna injekcija, koju mogu davati obiteljski liječnici i koja bi poštedjela pacijente odlaska u bolnicu.

Sotrovimab je u SAD-u odobren za hitnu upotrebu kao lijek koji spriječava pogoršanje blagih i umjerenih slučajeva COVID-19.

Europska medicinska agencija dala je zeleno svjetlo državama članicama da same uvedu lijek, no odobrenje na razini EU-a je još na čekanju.

Slika nije dostupna EMA odobrila prve lijekove za COVID-19: Temelje se na monoklonskim protutijelima i primjenjuju u ranoj fazi zaraze

Slične proizvode nude ili razvijaju farmaceutske tvrtke Eli Lilly, Regeneron i AstraZeneca.

Lijek Eli Lillyija se daje samo kao infuzija ili drip. AstraZenecin, koji se još uvijek testira kao lijek koji bi potencijalno mogao spriječiti zarazu, isključivo je u obliku intramuskularne injekcija. Proizvod Regenerona i Rochea može se davati u infuziji ili kao injekcija pod kožu, obično na trbuhu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti