Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech SE pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica COVID-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Prema anketi Kaiser Family Foundationa, 72 posto odraslih Amerikanaca primilo je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa. Međutim, usporen je tempo cijepljenja, dok stavovi Amerikanaca o sigurnosti cjepiva protiv bolesti uvelike ovise o njihovoj stranačkoj pristranosti.

Slika nije dostupna EMA odobrila prve lijekove za COVID-19: Temelje se na monoklonskim protutijelima i primjenjuju u ranoj fazi zaraze

Obavezno cijepljenje koje su uvele neke privatne tvrtke, te savezne države i administracija predsjednika Joea Bidena, zaslužno je za povećanje procijepljenosti stanovništva, ali je također potaknulo rasprave oko stavova o cijepljenju.

Pojedini stručnjaci za zarazne bolesti pribojavaju se da bi dolazak pilula za COVID-19 mogao dodatno omesti kampanju za cijepljenje.

Preliminarni rezultati istraživanja nad 3000 američkih građana koje je provelo Sveučilište New York, otkrivaju da bi dostupnost pilula mogla odgovoriti ljude od cijepljenja, izjavio je Scott Ratzan, voditelj istraživanja sa spomenutog Sveučilišta.

Ratzan dodaje da svaki osmi ispitanik radije bira liječenje tabletama nego cijepljenje, što je prema njegovom mišljenju visok postotak.

Slika nije dostupna Pfizer se protiv dezinformacija i teorija zavjere oko COVID-19 cjepiva odlučio boriti na pomalo neobičan način

Njegova je zabrinutost povezana s podacima koje je objavio Pfizer, a prema kojima eksperimentalne antivirusne pilule Paxlovid smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto kod odraslih osoba s visokim rizikom.

Pfizerovi rezultati uslijedili su nakon što su Merck i Ridgeback Biotherapeutics 1. listopada objavili da njihov lijek, molnupiravir, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda za 50 posto. Spomenuti je lijek prošli tjedan dobio uvjetno odobrenje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oba lijeka, Paxlovid i molnupiravir, trebaju odobrenje od američkih zdravstvenih regulatora, no mogli bi se naći na tržištu već sljedećeg mjeseca.

Ukoliko se oslanjamo isključivo na antivirusne lijekove, onda se kockamo s vlastitim zdravljem, kazao je Peter Hotez, profesor molekularne virologije na Baylor Sveučilištu.

Šestero stručnjaka za zarazne bolesti koje je intervjuirao Reuters, izrazili su zadovoljstvo pozitivnim rezultatima novih lijekova protiv COVID-19, ali su isto tako upozorili da lijekovi nisu nikako zamjena za cjepivo.

Prema istraživanju koje je na američkim ratnim veteranima provela Vlada, Pfizerovo cjepivo efikasno je u suzbijanju rizika od hospitalizacije u 86.8 posto slučajeva, čak i u slučaju visokozaraznog delta soja.

Robot Cobi daje cjepivo bez igle Pogledajte robota koji daje cjepivo bez igle i liječnika

Mislim da vijesti iz Pfizera zvuče sjajno, ali to ne znači da imamo zamjenu za cjepivo, poručila je Leana Wen, profesorica na George Washington Sveučilištu.

Preskočiti cijepljenje bila bi tragična pogreška, rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera Inc. Novi lijekovi trebali bi poslužiti samo onima koji nisu imali sreće i zarazili su se koronom, poručio je za Reuters prošli tjedan. Oni ne bi trebali biti razlog da prestanete štiti vlastito zdravlje i zdravlje svojih ukućana, zaključio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju