Pogledajte robota koji daje cjepivo bez igle i liječnika

Predstavljen je robot koji bi postupak cijepljenja mogao, između ostalog, učiniti i puno manje strašnijim za one koji imaju strah od igala.

Branimir Vorša | 06.11.2021. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od mmalobrojnih legitimnih razloga zašto bi netko oklijevao s odlukom o cijepljenju jest i strah od igala. Kompanije poput Pfizera napravile su stoga i verziju svojeg cjepiva u obliku pilule kao alternativu, no tu je i novi robot koji bi isto tako mogao pomoći u tome da se čitav postupak cijepljenja učini manje zastrašujućim, obzirom da sam provodi cijepljenje pacijenta, ali bez uboda igle.

Spomenutog robota napravila je tvrtka Cobionix, koju je osnovalo kanadsko sveučilište Waterloo, a njegovo ime je Cobi. Spomenuta tvrtka predstavlja ga kao autonomnu i raznovrsnu robotsku platformu koja se može konfigurirati i prilagoditi nebojenim zadaćama, koje taj robot može provesti u potpunosti sam i bez ljudskog nadzora. Takav pristup u robotici dobija sve više na popularnosti posljednjih godina.

Robot Cobi je dizajniran i napravljen s ekstremnom fleksibilnošću na umu, a za promjenu poslova potrebna mu je tek nadogradnja softvera i manja zamjena alata koji će koristiti za neki drugi posao.

To omogućava da se Cobi izgradi en masse, što smanjuje i njegovu cijenu, a da bi njegovi kreatori pokazali svu njegovu fleksibilnost, napravili su demonstraciju u kojoj Cobi daje cjepivo.

I dok bi mnogi mogli reći da je jedina strašnija stvar od medicinskog stručnjaka koji želi zabosti iglu u nečije rame, zapravo robot bez manira koji želi učiniti isto, Cobi cijepljenje provodi na alternativan način.

Za cijepljenje taj robot koristi tehnologiju injekcije bez igle, koja koristi mlaz tekućine pod visokim pritiskom, debljine vlasi ljudske kose kako bi se na taj način sadržaj cjepiva unio duboko u tkivo ruke.

Cobi je pritom u potpunosti automatiziran, jer prvo koristi kamere za otkrivanje prisutnosti pacijenta, a potom i pacijentovih identifikacijskih dokumenata. Njegova ruka u sebi ima Lidar senzor koji velikom brzinom skenira pacijenta i stvara 3D sliku pacijentovog tijela, koju pak analizira robotov softver te odabire na temelju toga najpogodniju točku za primjenu injekcije.

Pacijent pritom putem ekrana prima upute kako se mora pripremiti za injekciju, uključujući upute gdje da stane, u kojoj pozi te koje dijelove odjeće mora ukloniti.

No, unatoč svemu tome, u stvarnom svijetu postoji na tisuće varijabli koje se moraju uzeti u obzir da bi takav robot bio učinkovit u jednoj tako specifičnoj zadaći, a upravo zbog toga njegovi kreatori vjeruju da mora proći još nekoliko godina testiranja i razvoja prije nego Cobi počne doista i cijepiti pacijente.

Automatizacija tog postupka učinila bi cijepljenje velikih dijelova populacije lakšim, jeftinijim, bržim i sigurnijim, jer se na taj način riziku ne bi izlagalo medicinsko osoblje.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti