Britanski znanstvenici upozorili na grešku u pulsnom oksimetru koja bi mogla ugroziti pacijente

Znanstvenici su upozorili na grešku koju imaju pulsni oksimetri, a koja bi mogla dovesti do "tihe hipoksije".

Hina | 01.08.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pulsni oksimetar, medicinski uređaj koji mjeri zasićenost krvi kisikom i pomaže da se utvrde rani znakovi pada razine kisika kod pacijenata koji boluju od COVID-19 manje je pouzdana na tamnoj koži, upozorili su u subotu znanstvenici.

Britanska služba za javno zdravstvo (NHS) ažurirala je u subotu smjernice za korištenje pulsnog oksimetra, naglašavajući da on može dati pogrešna očitanja kod bolesnika koji imaju tamniju boju kože.

U priopćenju, NHS pojašnjava da je do izmjene smjernica došlo nakon studije provedene u travnju o rasi i zdravlju koja je pokazala da pulsni oksimetri često pokazuju višu "razinu kisika u krvi kod osoba koje imaju tamniju boju kože", što dovodi do "zavaravajućih očitanja".

Pulsni oksimetar, koji se, osim u bolnicama, u vrijeme pandemije koronavirusa često koristi i kod kuće kako bi se odmah znalo dolazi li do pogoršanja stanja pacijenta oboljelog od COVID-19, funkcionira tako da šalje zrake svjetlosti kroz stezaljku na prstu kako bi se izmjerila količina kisika u krvi, objašnjava NHS.

Kožna pigmentacija odnosno tamnija boja kože može utjecati na to koliko se svjetla apsorbira, naglašava NHS.

U ljudi koji boluju od COVID-19 razina kisika u krvi može pasti na opasno niske razine a da oni to ne primijete, što se naziva "tihom hipoksijom".

Pogrešne brojke na oksimetru mogu potom usporiti hospitalizaciju ili uzimanje dodatnog kisika, i to upravo kod osoba koje su ionako disproporcionalno pogođene pandemijom koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Moramo voditi računa o mogućim ograničenjima pojedine zdravstvene opreme, napose zbog onih koji su izloženiji riziku od bolesti, rekao je Habib Naqvi, ravnatelj Opservatorija za rasu i za zdravlje", što obuhvaća različite crne i azijske zajednice koje se koriste mjeračem kisika u krvi kod kuće.

Nove smjernice NHS-a objavljene na njegovoj mrežnoj stranici upozoravaju na moguće pogrješke u radu oksimetra, ali potiču "pacijente tamnije kože koji su dobili pulsni oksimetar da se nastave koristiti njime".

NHS ubuduće preporuča da se više pozornosti posveti razlikama u očitanjima nego dobivenim brojevima, što omogućuje da se "uvijek vidi pada li razina kisika, iako mjerač nije potpuno točan".

Ova pogrješka u radu posebno zabrinjava zbog toga što su crna i žuta rasa te druge etničke manjine koje žive u Velikoj Britaniji, a u velikom broju su zastupljeni u zanimanjima izloženim zarazi (prijevoz i zdravstvo), više izloženi riziku od smrti od koronavirusa nego prosječna populacija, pokazalo je više istraživanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti