Brojni noviteti: Apple predstavio novu verziju operativnog sustava za iPhone i iPad

Deseta verzija iOS operativnog sustava donosi najviše noviteta do sada, a korisnicima će biti dostupna besplatno

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2016. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je sinoć na WWDC konferenciji predstavio brojne novitete vezane uz operativni sustav za Macove, Apple Watch i TV te, naravno, za iPhone i iPad. Prilikom predstavljanja nove verzije iOS-a Craig Federighi iz Applea rekao je kako ova verzija iOS-a donosi najviše noviteta do sada, a iako će testna verzija biti dostupna uskoro, konačnu i službenu verziju možemo očekivati tijekom rujna. Jedna od najzanimljivijih opcija iOS-a 10 jest 'Raise to wake' – umjesto pritiskanja Home tipke kako bi se prikazale informacije na (zaključanom) ekranu, u budućnosti bit će dovoljno samo podignuti telefon i odmah će biti dostupne informacije i obavijesti sa zaključanog ekrana, a omogućena je i interakcija s aplikacijama direktno na zaključanom ekranu.

Korisnici će sada moći iskoristiti mogućnosti 3D Toucha na zaključanom i početnom ekranu pa za pregledavanje sadržaja u nekim aplikacijama više neće biti potrebno pokrenuti aplikaciju, već će jači pritisak na npr. aplikaciju ESPN-a omogućiti brzi pregled sportskih rezultata, najzanimljivijih videozapisa i slično, bez otvaranja same aplikacije. U novom iOS-u Apple je nadogradio i poboljšao mogućnosti glasovnog asistenta Siri (koji je dostupan i na Macovima), a Siri se sada može koristiti i s drugim aplikacijama poput WeChata, WhatsAppa Ubera i drugih. Nadograđene su i aplikacija za fotografije unutar koje će korisnici sada učinkovitije pretraživati slike te Apple Maps koja je, osim redizajna, sada i 'proaktivnija' te će korisnicima predlagati restorane i slično. Apple je redizajnirao i Apple Music aplikaciju i Apple News koja će korisnike obavještavati o 'breaking' vijestima te dolazi s opcijom pretplate, a novost je aplikacija za upravljanje pametnim domom koja omogućuje kontrolu nad svim povezanim uređajima u kući.

Jedna od najvećih novosti u novom iOS-u odnosi se i na aplikaciju za poruke iMessages – unutar poruka prikazivat će se i videozapisi (bez potrebe za otvaranjem posebnog linka), smajlići su tri puta veći, uz poruke će se prikazivati i atraktivne animacije, a treba napomenuti kako je Apple omogućio programerima korištenje iMessage aplikacije tako da u budućnosti možemo očekivati nove opcije slične kao i u Facebookovom Messengera. Kao i uvijek, nadogradnja Appleovog operativnog sustava bit će besplatna, a iOS 10 na svoje će uređaje moći instalirati vlasnici iPhonea 5 i novijih modela, iPada 2 mini i novijih tableta, svi vlasnici iPadova od 4. generacije te, naravno, korisnici Air i Pro tableta. Osim OS-a za mobilne uređaje, korisnicima Appleovih računala od jeseni bit će dostupna nova verzija operativnog sustava u čijem je imenu Apple izbacio 'X' te će biti dostupna samo macOS Sierra.  

Izvor: TechSpot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti