Budućnost koju ne želimo: Pametnim gradovima upravljat će tehnološki milijarderi?

Pametni gradovi i gomila podatka koju će prikupljati brojni senzori u njima otvaraju mogućnost tehnološkim milijarderima za ispunjenje svog sna – vladanjem gradovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2018. / 11:42

Pametni grad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Sve češće se govori o pametnim gradovima i pametnim urbanim rješenjima koja bi građanima trebala olakšati život i svakodnevnicu, no problem je što se sve te pametne opcije moraju implementirati na zastarjeloj infrastrukturi u gradovima koji su nastajala davno prije popularizacije interneta. Ekipa iz Googlea, odnosno njihove kompanije Sidewalk Labs to želi promijeniti te trenutno rade na "urbanom laboratoriju za život", odnosno u Kanadi razvijaju pametni grad koji će služiti kao prototip, odnosno testni poligon za brojne pametne opcije koje bi se, ako se pokažu uspješnima, trebale implementirati i u gradove diljem svijeta.

Googleov pametni grad tako bi trebao bi imati održive kuće, ceste će se graditi za autonomne automobile, a ne za ljudske vozače te će se koristiti brojni senzori za skupljanje podataka s kojima će se pratiti potrošnja energije, smanjiti zagađenost i promet te pratiti količina buke

Prije nekoliko godina kada su govorili o tom gradu, googleovci su spominjali stvaranje gradova kao digitalnih platformi s kojima će se riješiti svi urbani problemi. No, pojavio jedan problem koji nije novitet kada je u pitanju Google – privatnost, jer kada se na početku govorilo o razvoju novog pametnog grada, bio je dogovor da se svi prikupljeni podaci brišu i da ih se ne može povezati s osobama, ali sada su u Googleu promijenili ploču.

Naime, kako je novinarima objasnila Dr. Ann Cavoukain, koja je dala otkaz na poziciji stručnjaka za privatnost ovog projekta, Sidewalk Labs "ne želi napraviti pametni grad privatnosti, već pametni grad nadzora" jer, kako je saznala na zadnjem sastanku, podaci koji se prikupe ipak neće biti izbrisani, već će im moći pristupiti i druge kompanije.

Iz Sidewalks Labsa kažu da žele postaviti novi model odgovornog korištenja podataka u gradovima – smatraju kako bi te podatke trebala pohraniti i kontrolirati neovisno tijelo, no da bi javnim podacima trebali imati pristup sve kompanije koje skupljaju i koriste urbane podatke, uključujući i Google, odnosno Sidewalk Labs.

U razgovoru za The Guardian prošle godine, predavač etike tehnologije Jathan Sadowski upozorio je na potencijalne negativne scenarije koji bi se mogli dogoditi ako gradove i podatke koji se skupljaju u gradovima damo korporacijama. Jasno je da bi u takvim gradovima mogle nastati nove moćne i korisne tehnologije, no na ovaj se način otvara mogućnost da tehnološki milijarderi ispune svoj san i vladaju gradovima. "Ako do toga zaista dođe, to nije budućnost u kojoj bi željeli živjeti", smatra Sadowski.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti