Projekt digitalizacije javnih servisa u BiH mogla bi dobiti hrvatska kompanija

Digitalizacija javnih servisa u BiH već godinama kasni, a tek je prošle godine okončan javni natječaj.

Hina | 18.07.2024. / 10:49

Digitalizacija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Hrvatska tvrtka Odašiljači i veze (OiV) jedini je kandidat za preuzimanje cjelokupnog projekta digitalizacije javnih radijskih i televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, nakon što se zbog američkih sankcija raspao konzorcij čiji su bili dio i koji je na javnom natječaju dobio taj posao vrijedan milijun eura. 

Konačnu odluku o tome hoće li OiV nastaviti započeti projekt donijet će Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a lokalni mediji u četvrtak prenose kako je u tijeku procjena osposobljenosti i kapaciteta hrvatske tvrtke.

Umjetna inteligencija, ilustracija Digitalna transformacija i AI podižu produktivnost i konkurentnost

Digitalizacija javnih servisa u BiH već godinama kasni, a tek je prošle godine okončan javni natječaj na kojemu je taj projekt vrijedan 25,8 milijuna konvertibilnih maraka (13,1 milijun eura) povjeren konzorciju koji su činili banjolučki Sirius i OiV.

No Sirius se u lipnju našao na udaru sankcija američke administracije, koja je tada odlučila kazniti još sedam tvrtki povezanih s obitelji čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, odnosno s njegovim sinom Igorom.

Iz Ministarstva financija SAD-a obrazložili su kako su Dodik i njegovi najbliži srodnici stvorili zamršenu mrežu tvrtki koje su imale privilegirani status i dobivale unosne poslove s entitetskim, odnosno državnim vlastima, iz čega se opet financira čelnik bosanskih Srba i njegova obitelj.

Jedna od takvih tvrtki je i Sirius 2010. sa sjedištem u Banjoj Luci registrirana za poslove povezane s informacijskim tehnologijama. U suradnji s tvrtkama Prointer i Kaldera oni su dosad opskrbljivali državne i javne tvrtke IT tehnologijom te pružali tehničku potporu.

Kao i sve druge tvrtke i osobe iz BiH kojima je SAD nametnuo sankcije, Sirius se odmah našao u velikim problemima jer su mu poslovne banke počele gasiti račune strahujući da bi u protivnom i same mogle biti kažnjene, odnosno izbačene iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Sirius je u posebnom problemu jer je već isporučio opremu za digitalizaciju i sada iz te tvrtke panično pokušavaju naplatiti tu uslugu prije nego što im bude zatvoren i posljednji račun, no iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH nastupaju krajnje oprezno i razmatraju što će poduzeti jer, kako su objasnili, ne žele ni na koji način prekršiti režim američkih sankcija koje zabranjuju svako poslovanje s kažnjenim tvrtkama i pojedincima. 

Ministar Edin Forto trenutačno je u dvojbi kako nastaviti projekt digitalizacije, a o tome je izravno razgovarao s predstavnicima Siriusa i OiV-a.

Sa skupa o digitalnoj i zelenoj tranziciji Gršić: Digitalizacija je najvažniji pokretač inovacija, konkurentnosti i gospodarskog rasta

Na sastanku koji je ministar održao s konzorcijem odmah po saznanju da se jedan od članova konzorcija našao na popisu američkih sankcija, predstavnici uprave OiV-a istaknuli su da imaju kapacitete samostalno okončati posao ako drugi član konzorcija dobrovoljno istupi, pa bi u tom slučaju pružili neophodne garancije za dobro izvršenje ovog posla. Naravno, prije bilo kakve konačne odluke situacija zahtijeva pažljivo praćenje, promptno reagiranje i konzultaciju s nadležnim institucijama BiH zbog pravnih posljedica koje mogu nastati u tom slučaju, stoji u očitovanju ministarstva koje prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti