Čak polovica roditelja rado bi zabranila pametne telefone u školama

Čak 43 posto djece ima noviji model telefona od svojih roditelja, a prosječna vrijednost pametnog telefona koji djeca imaju iznosi oko 300 funti (oko 2500 kuna).

Martina Čizmić | 02.09.2019. / 08:01

Djeca i mobilni telefoni (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Sve se češće mogu čuti prijedlozi o zabrani korištenja pametnih telefona u školama, barem osnovnima. Dosad je jedino Francuska povukla odlučne poteze i zabranila korištenje tih uređaja tijekom nastave, dok su druge zemlje tu odluku ostavile samim školama.

No čini se kako se sve više roditelja slaže s fancuskom idejom. Tako je anketa provedena u Velikoj Britaniji pokazala kako gotovo polovica roditelja podržava zabranu korištenja mobilnih telefona u školama.

I dok zagovornici zabrane ističu kako bi to olakšalo provođenje nastave, poboljšalo koncentraciju djece, ali i moglo smanjiti vršnjačko nasilje, drugi smatraju kako bi zabrana onemogućila djeci da sama nauče koliko i kad mogu koristiti pametne telefone.

Mobitel u školi (Foto: Getty Images) Treba li i Hrvatska slijediti njihov primjer? Francuskim osnovnoškolcima zabranjeni mobiteli u školi

Osim toga, anketa koju je proveo uSwitch otkrila je kako iz godine u godinu djeca u školu donose sve skuplje modele pametnih telefona. Tako čak 43 posto djece ima noviji model telefona od svojih roditelja, a prosječna vrijednost pametnog telefona koji djeca imaju iznosi oko 300 funti (oko 2500 kuna).

Iz uSwitcha upozoravaju kako nisu samo pametni telefoni problematični jer djeca u škole donose cijeli niz različitih uređaja koje koriste i koji im odvlače pažnju – od pametnih narukvica i satova, do različitih pametnih igračaka.

I dok škole razmatraju zabranu korištenja pametnih telefona (i ostalih pametnih uređaja), neki smatraju da su pametni uređaji postali dio naših života te bi o njima trebalo učiti i u školi, ali i omogućiti djeci da sami nauče koliko i kad smiju koristiti te uređaje.

Ako bi nas škole i obrazovanje trebale pripremiti za svijet, onda je i učenje o korištenju pametnih telefona – kad je to prikladno, kad nije – veoma važan dio tog obrazovanja, rekao je za BBC Paul Howard-Jones, profesor neuroznanosti na Sveučilištu Bristol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti