Hrvatska zadovoljava sva tri uvjeta za ulazak u CERN, Puljak: "Ovo je izvanredno dobra vijest"

Ministrica znanosti i obrazovanja primilo je pismo Vijeća CERN-a u kojem je naglašeno kako je Hrvatska po prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u najveći svjetski znanstveni laboratorij.

Ivana Domitrović | 21.10.2018. / 07:52

Ivica Puljak (Foto: Anamaria Batur) (Foto: Anamaria Batur)

Detalje primanja Hrvatske u CERN, pojasnit će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u 11 sati u Dubrovniku. U pismu Vijeća CERN-a u naglašeno je da je Hrvatska po prvi put zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u najveći svjetski znanstveni laboratorij.

Ovu je vijest za portal DNEVNIK.hr komentirao ugledni hrvatski znanstvenik, fizičar, profesor i suradnik na više međunarodnih znanstvenih projekata, Ivica Puljak.

''Prihvaćanje hrvatske kandidature za članstvo u CERN-u je izvrsna vijest za našu znanost. To još treba ratificirati naš parlament i Hrvatska će postati pridruženi član jedne od najprestižnijih svjetskih znanstvenih organizacija. Sve je to zajedno priznanje za inženjere i fizičare koji već sudjeluju u CERN-ovim eksperimentima, te velika prilika našim tvrtkama, studentima, učenicima, znanstvenicima, nastavnicima da što bolje iskoriste mogućnosti koje to članstvo pruža. A one su uistinu velike: razvoj vrhunskih tehnologija s najboljim svjetskim znanstvenicima i inženjerima, doktorske i postdoktorske stipendije i usavršavanja, veliki broj programa za edukaciju na svim razinama ... Sve u svemu, izgledno članstvo Hrvatske u CERN-u je izvanredno dobra vijest'', kaže Puljak.

Podsjetimo, u Zagrebu u je u svibnju boravila peteročlana komisija CERN-a. Gledali su ima li Hrvatska sve što je potrebno da bi postala njihov pridruženi član.

Godišnja članarina u CERN-u je milijun švicarskih franaka. Osim znanstvenog usavršavanja, to donosi i niz prilika za domaće tvrtke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti