Čuli ste da UV zračenje ubija koronavirus? Nikako to ne isprobavajte na vlastitoj koži, evo i zašto

Sanitacijski uređaji na bazi UV zračenja sve se više pojavljuju kao odgovor na pitanje učinkovitog dezinficiranja ruku i površina od novog koronavirusa. No ide li omjer učinkovitosti tih uređaja i rizika od njihova korištenja na ruku korisnicima. Evo odgovora.

Branimir Vorša | 01.07.2020. / 15:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ultraljubičasto svjetlo najnovije je popularno oruđe u konstantnoj potrazi za najboljim sredstvom za prevenciju zaraze novim koronavirusom u svijetu. Mnoge sve više zanimaju proizvodi bazirani na ultraljubičastom svjetlu kao sredstva za dezinfekciju ruku i površina.

Dezinfekcija ultraljubičastim svjetlom sama po sebi nije nikakva novost jer je organizacija International Ultraviolet Association već 40 godina koristi i time pridonosi čišćim izvorima pitke vode i čišćem zraku.

Postoje i potrošački uređaji koji UV svjetlo koriste za dezinfekciju predmeta, poput boca i mobitela.

No kad je riječ o korištenju UV zračenja na koži, tu se javljaju rizici.

Kako zapravo rade UV uređaji za dezinfekciju?

Primarni je izvor UV zračenja naše Sunce, no čovjek je napravio i uređaje za umjetnu proizvodnju UV svjetla, a najpoznatiji uređaji tog tipa nalaze se, primjerice, u solarijima.

Zapravo postoje tri tipa UV zračenja: UV-A, UV-B i UV-C zračenje.

UV-A i UV-B zračenja izazivaju opekline i preuranjeno starenje kože, a kontinuirano izlaganje takvoj vrsti zračenja povezano je i s razvojem raka kože.

UV-C zračenje, koje ima najviše energije od tri navedena tipa, najviše je i štetno, ali ono na svu sreću ne doseže do površine Zemlje, zahvaljujući Zemljinoj atmosferi koja ga zaustavlja i apsorbira.

No dezinfekcijski uređaji na bazi UV zračenja koriste upravo UV-C zračenje, a tvrtke koje prodaju te uređaju tvrde da oni ubijaju virus SARS-CoV-2.

Znanstvenici ne osporavaju učinkovitost tih uređaja jer je UV-C zračenje dovoljno jako da razara genetski materijal, znači DNK ili RNK virusa i bakterija.

S druge strane, ne postoje nikakvi dokazi da jednostavno izlaganje suncu ubija novi koronavirus, stoga ne treba niti eksperimentirati s hvatanjem tena radi zdravlja ili sigurnosti od zaraze.

Ne postoje istraživanja, ali...

Zasad ne postoje niti neovisna znanstvena istraživanja o tome koliko je UV zračenje učinkovito protiv visura SARS-CoV-2, no američka Nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine poručuje da UV svjetlo vjerojatno može ubiti novi koronavirus.

UV svjetlo pokazalo je već ranije da može ubiti druge koronaviruse, pa će vjerojatno raditi i na novom koronavirusu, piše na njihovim stranicama.

Nepremostiva mana

No postoji jedna velika mana - UV zračenje oštećuje ljudsku kožu, stoga bi se ono trebalo koristiti samo za dezinfekciju površina i predmeta, preporučuju znanstvenici.

Dakle, dezinfekcija ruku UV svjetlošću jedno je veliko "NE" i treba se držati temeljitog pranja ruku sapunom i vodom ili dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Čak i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj stranici koja služi za razbijanje mitova o novom koronavirusu upozorava da se UV lampe ne koriste za dezinfekciju kože te da mogu oštetiti i ljudski vid.

Isto tako, uređaji koji se nude na tržištu dolaze u raznim veličinama te različitih snaga, nisu jeftini, a postoji velik rizik od opeklina uzrokovanih UV-C zračenjem.

Sveto trojstvo mjera za zaštitu i dalje stoji

U konačnici, stručnjaci smatraju kako UV uređaji za dezinfekciju ne bi trebali biti zamjena za tri najbolje mjere prevencije širenja zaraze novim koronavirusom: pranje ruku, nošenje maske i držanje udaljenosti.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti