Dani tehnologije u Centru umjetne inteligencije pokazali u kom smjeru ide umjetna inteligencija u Hrvatskoj

Na središnjem događanju predstavljeni su najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene nagrade najboljim timovima hackathona i održan panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u Hrvatskoj“

Martina Čizmić | 08.05.2022. / 09:21

Predstavljanje AI projekata (Foto: Centar umjetne inteligencije Lipik)

Centar umjetne inteligencije Lipik održao je prve „Dane tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“. Tijekom pet dana, sudionici su mogli saznati sve o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUB-u i Azure Cognitive Services te nova znanja primijeniti u praksi na hackathonu koji je od njih zahtijevao da, koristeći Azure alate, osmisle rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca.

Ujedno su na središnjem događanju predstavljeni najbolji projekti 2. generacije studenata AI centra Lipik, dodijeljene nagrade najboljim timovima hackathona i održan panel pod nazivom „Budućnost umjetne inteligencije u Hrvatskoj“

Kako ističu iz Centra umjetne inteligencije, prva dva dana bila su posvećena predavanjima i edukacijama koje su održali stručnjaci iz Microsofta. Igor Pavleković tijekom svog predavanja bavio se pitanjem zaštite rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, ali i podataka koji se koriste u takvim rješenjima. O pitanjima sigurnosti podataka i kibernetičke sigurnosti govorio je kroz prizmu Microsoft Responsible AI smjernice. Tomislav Vračić govorio je o umjetnoj inteligenciji u projektima javne uprave te naglasio da je umjetna inteligencija danas postala sastavni dio života. Koristimo brojne usluge koje se temelje na umjetnoj inteligenciji, od digitalnih asistenata do preporuka za kupnju i uputa za vožnju, a nebrojene su mogućnosti umjetne inteligencije da unaprijedi pružanje javnih usluga. Naveo je nekoliko zanimljivih projekata u kojima je Microsoft partner javnim upravama te se dotaknuo pitanja etičke uporabe umjetne inteligencije. Renata Šoić predstavila je Microsoft for Startups Founders HUB koji osnivačima startupova nudi brojne besplatne resurse i podršku tijekom razvoja startupa, a održana je i radionica Azure Cognitive Services. Mladi AI programeri, uz stjecanje novih znanja, imali su prilike i razmijeniti iskustva s Microsoftovim stručnjacima.

Panel o AI u Centaru umjetne inteligencije Lipik (Foto: Centar umjetne inteligencije Lipik)

Posljednja dva dana „Dana tehnologije“ bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je 5 timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Azure. Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je tim u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović. Svim natjecateljima dodijeljeni su i voucheri za polaganje prestižnih Microsoft Learn certifikata.

Zahvaljujemo se Microsoftu Hrvatska na suradnji i podršci u razvoju našeg projekta Centra umjetne inteligencije u Lipiku. Znanja koja su naši polaznici edukacija i djelatnici startupova dobili u sklopu eventa „Dani tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“ sigurno će im otvoriti nove vidike i pružiti nove mogućnosti u razvoju svoje karijere i svojih poslova, rekao je Dejan Iličić, ravnatelj Centra umjetne inteligencije Lipik.

Veseli nas podržati prvi hrvatski Centar umjetne inteligencije prenošenjem znanja i iskustva naših stručnjaka. Hrvatska AI scena bilježi sve više uspjeha i vjerujemo da je Hrvatska na dobrom putu da se pozicionira na svjetskoj mapi pružatelja AI rješenja, a Microsoft je tu da podrži sva nastojanja u tom smjeru dijeleći našu ekspertizu na tom području, komentirala je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

U sklopu svečanosti dodjele nagrada najboljim timovima na hackathonu, prezentirani su i najbolji projekti 2. generacije polaznika šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije.

Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje, a izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom. Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti