Danska studija otkrila da oni koji su preboljeli COVID-19 kod kuće imaju mali rizik od dugotrajnih posljedica

Prema podacima koji su iznijeli u svojoj studiji, upravo su pacijenti koji su COVID-19 preboljeli kod kuće imali nizak rizik od ozbiljnih i dugoročnih posljedica zaraze.

Martina Čizmić | 11.05.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pacijenti koji su zbog bolesti COVID-19 morali biti hospitalizirani, često se nakon preboljele bolesti žale na dugotrajne simptome, tzv. "dugi covid". No, što je s pacijentima koji su se liječili kod kuće?

Danska studija objavljena u časopisu The Lancet Infectious Diseases, obuhvatila je gotovo 10 500 ispitanika koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 u razdoblju od 27. veljače do 31. svibnja 2020. u Danskoj. Od tog broja, 85,6 posto pacijenata nije završilo na bolničkom liječenju, već su se liječili kod kuće.

Prema podacima koji su iznijeli u svojoj studiji, upravo su pacijenti koji su COVID-19 preboljeli kod kuće imali nizak rizik od ozbiljnih i dugoročnih posljedica zaraze ("dugi covid"), ali je primijećen veći broj odlazaka obiteljskom liječniku.

Ističu kako je apsolutan rizik od zakašnjelih akutnih komplikacija, nove pojave kroničnih bolesti ili hospitalizacije zbog dugotrajnih upornih simptoma u razdoblju od dva tjedna do šest mjeseci nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom, veoma nizak. Međutim, napominju kako su takvi pacijenti češće odlazili svojim obiteljskim liječnicima, što može ukazivati na dugotrajne simptome koji ne rezultiraju liječenjem specifičnim lijekovima ili hospitalizacijom.

Izvor: The Lancet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti