Kad je Dell prošle godine predstavio svoj koncept Luna, kojim je zamislio računalo budućnosti koje karakterizira inovativni, modularni dizajn, ideja je bila predstaviti ne samo računalo već i proizvodni proces koji bi omogućio veću dostupnost komponentni, pojednostavio njihovu zamjenu ili omogućio njihovu ponovnu u potrebu u proizvodnji.

Ove godine taj je koncept nadograđen spajanjem održivog dizajna s telemetrijom i robotskom automatizacijom. Inženjeri Experience Innovation Group tijekom prošle godine ulagali su velike napore kako bi usavršili modularni dizajn koncept Luna, eliminirajući potrebu za korištenje ljepila i kabela te minimizirajući upotrebu vijaka. S ovim poboljšanjima, koncept Luna mogao bi značajno pojednostaviti i ubrzati procese popravka i rastavljanja uređaja, dok istovremeno čini sve komponente pristupačnijima i proširuje mogućnosti za ponovnu upotrebu.

Kako ističu, za recikliranje uređaja i IT opreme, uz korištenje današnje tehnologije, treba više od sat vremena kako bi se rastavilo prijenosno računalo koje je spojeno vijcima, ljepilom i raznim zalemljenim komponentama. Koncept Luna smanjuje vijeme rastavljanja na samo nekoliko minuta.

Osim toga, u Dellu su uspostavili i posebnu mikro tvornicu u kojoj roboti mogu brzo i jednostavno rastaviti takve uređaje.

Roboti koji rastavljaju računalo koncepta Luna (Foto: Dell)

Telemetrija koja je integrirana u modularni dizajn koncept Luna omogućava analizu i dijagnosticiranje ispravnosti pojedinačnih komponenti sustava. S obzirom na to da se učestalost korištenja nekog uređaja razlikuje kod svakog pojedinog korisnika, ne završavaju sve komponente u isto vrijeme. Ljudi koji rade od kuće, na primjer, mogu koristiti vanjske komponente, poput tipkovnice i monitora. To znači da su tipkovnica i zaslon prijenosnog računala jedva korišteni, čak i onda kada je matična ploča spremna za zamjenu. Evolucija koncepta Luna znači da se pojedinačne komponente povezuju telemetrijom kako bi se optimizirao njihov životni vijek. To je slično načinu na koji održavamo svoja vozila, ne bacamo cijeli automobil kada su nam potrebne nove gume ili kočnice.

Implementacija robotike i automatizacije služi kao katalizator za ubrzavanje učinkovitog rastavljanja uređaja, mjerenje ispravnosti komponenti i njihove upotrebljivosti te bolje prepoznavanje onih komponenta koje se mogu ponovno upotrijebiti, obnoviti ili reciklirati. Ova vizija, ističu u Dellu, ima široke i duboke implikacije za sve korisnike i klijente, ali i cjelokupnu industriju, dok se istovremeni radi na smanjenju e-otpada.

Iako je Luna trenutno "samo koncept", u Dellu ističu kako je to dugoročna vizija o tome kako postići još veći poslovni i društveni utjecaj kroz prakse cirkularnog dizajna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju