DigitalEurope pozvao EU da ublaži pravila: Nemojmo ograničiti inovaciju AI-a prije nego što ima priliku razviti se

DigitalEurope ponudio je preporuke koje bi ublažile regulaciju, a istovremeno omogućile razvoj umjetne inteligencije u Europi.

Martina Čizmić | 25.11.2023. / 09:24

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

Diljem svijeta raspravlja se o regulaciji umjetne inteligencije, no iako su neke zemlje donijele određene zakonske okvire, nema dogovora o tome kako bi se umjetnom inteligencijom upravljalo na svjetskoj razini.

U međuvremenu, u Europi, tijelo tehnološke industrije DigitalEurope (čiji je član i Hrvatska gospodarska komora) pozvalo je Europsku uniju da prilikom izrade zakonodavnog okvira izbjegne pretjerano reguliranje modela temelja AI i tako stvori situaciju koja bi natjerala startupove na napuštanje Europe. Podsjećamo, EU završava rad na Aktu o umjetnoj inteligenciji koji bi trebao biti temeljni zakonodavni okvir za stvaranje i upravljanje umjetnom inteligencijom, a na kojem se radi već godinama.

Umjetna inteligencija i zakonodavstvo, ilustracija Eurozastupnici podržali pravila za umjetnu inteligenciju, ali i upozorili na rizike

DigitalEurope je u svom otvorenom pismu, koje su potpisale 32 digitalne udruge, naveo kako trenutno samo osam posto tvrtki u Europi koristi umjetnu inteligenciju te upozorio kako je to značajno manje od cilja Europske unije, a koji podrazumijeva da čak 75 posto tvrtki koristi AI do 2030. godine. 

Navode i kako samo tri posto "AI jednoroga" (tvrtki koji se bave umjetnom inteligencijom i imaju vrijednost veću od milijun eura), dolaze iz EU. Upozoravaju kako konkurentnost i financijska stabilnost Starog kontinenta ovise o sposobnosti kompanija da implementiraju AI u područjima kao što su zelena tehnologija, zdravstvo, proizvodnja ili energija.

Stoga ističu kako bi budući Zakon o umjetnoj inteligenciji trebao "umjetno inteligenciji dati priliku za borbu" u Europi, a kako bi se to ostvarilo trebalo bi ukloniti svu pretjeranu birokraciju na području temeljnih modela i ne namećući pretjeranu birokraciju na područjima kao što su modeli temelja i opće umjetne inteligencije.

Sundar Pichai Šef Googlea dogovorio s EU-om pakt o umjetnoj inteligenciji

Ako Europa želi postati globalni digitalni predvodnik, potrebne su nam tvrtke koje mogu predvoditi inovacije umjetne inteligencije također koristeći temeljne modele i opću umjetnu inteligenciju, istaknuli su.

Kao predstavnici europske digitalne industrije, vidimo veliku priliku u temeljnim modelima i novim inovativnim igračima koji se pojavljuju u ovom prostoru, od kojih su mnogi rođeni ovdje u Europi. Nemojmo regulirati njihovo postojanje prije nego što dobiju priliku za povećanje ili ih prisiliti da odu, dodali su.

Naveli su i niz preporuka kojima bi se ograničio opseg pravila umjetne inteligencije za temeljne modele. Prije svega smatraju kako bi ta pravila trebala biti ograničena na određene standarde transparentnosti. Ističu kako nije potrebno regulirati baš svaku novu tehnologiju, već bi se trebalo usredotočiti na one aspekte tehnologije koje se smatraju visokorizičnima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti