Googleov projekt Arts and Culture, online platforma koja na jednom mjestu obuhvaća brojna umjetnička i kulturna djela iz cijelog svijeta, od danas je bogatija i za veliku kolekciju hrvatske nematerijalne baštine. 

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja projekta koji je trajao više od godinu dana te je zbog cijele situacije s pandemijom COVID-19 bio još izazovniji, ovo će omogućiti promociju Hrvatske i njezine baštine, ali i predstaviti neke manje poznate stvari o Hrvatskoj svijetu. 

Ovo je prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu. U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić te nadodao kako je turistički proizvod kulture jedan od važnijih motiva dolaska turista u razdobljima predsezone i posezone.

Nematerijalna kulturna baština koja se odnosi na tradiciju ili žive izraze koji se prenose s jedne generacije na drugu ovim projektom Googlea i HTZ-a prikazana je kroz četiri sekcije, odnosno kroz poznavanje zanata, narodne pjesme i ples, svečanosti te hranu. 

2020. godina bila je izazovna za putnike širom svijeta. Vjerujemo da ćemo ovim projektom dodatno približiti bogatu tradiciju Hrvatske koja je već poznata po svojim prirodnim ljepotama i pitoresknim gradovima. Koristeći tehnologiju i inovativne tehnike pričanja priče, ovaj je projekt u suradnji i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice usmjeren na očuvanje i promociju odabranih aspekata nematerijalne kulturne baštine Hrvatske globalnoj publici. Ovo je ujedno i prva globalna prezentacija hrvatske nematerijalne baštine na platformi Google Arts & Culture, izjavio je Amit Sood, direktor Google Arts and Culture koji je ujedno dodao kako mu je ovaj projekt pomogao da i sam nauči neke stvari o Hrvatskoj koje nije znao, a koje su ga oduševile.

U projektu, uz Hrvatsku turističku zajednicu, sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke, koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture. Samo neki od primjera obuhvaćenih u projektu jesu izrada čipke od agave, koja je prema predaji podrijetlom s Kanarskih otoka, a koju danas u Hrvatskoj izrađuju samo redovnice u benediktinskom samostanu u gradu Hvaru na istoimenom otoku, viteški turnir Sinjska alka, koji se održava svake godine u kolovozu na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 1715., kada je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu od 60.000 turskih vojnika, kao i tradicionalna tribunjska utrka magaraca, koja se održava svake godine prvog dana mjeseca kolovoza i na kojoj pravo sudjelovanja imaju samo Tribunjci, a zadatak je optrčati otočnu jezgru mjesta.

Turisti danas traže originalnost na moderan način, a kulturna raznolikost Hrvatske bogatstvo je vrijedno pokazivanja čitavom svijetu. Od Trke na prstenac, Sinjske alke pa do manje poznatog ojkanja iz mog rodnog kraja, Hrvatska uistinu odiše raznolikošću. Veseli me što danas postoje digitalni kanali koji mogu približiti našu nematerijalnu kulturnu baštinu turistima diljem svijeta, posebno u ovo izazovno doba koje je smanjilo mogućnost putovanja. 17 kulturnih dobara upisano je na UNESCO-ovu listu, a to je samo djelić onoga što danas prezentiramo jer Hrvatsku krasi bogatstvo prirodnih ljepota kao i bogato povijesno i kulturno nasljeđe. Dok očekujemo povratak na staro normalno, projekti poput ovog omogućuju našim gostima virtualna putovanja i upoznavanje s kulturnim i povijesnim bogatstvom hrvatskih destinacija. Nadamo se da već planirate svoja putovanja i da je ova stranica dodatna pozivnica za posjet Hrvatskoj. Vidimo se uskoro na Google Arts and Culture, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Posjetitelji stranice Google Arts and Culture mogu kroz cijeli niz fotografija i videa otkriti zašto je Hrvatska jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a zahvaljujući značajki Street View mogu se i virtualno kretati po mjestima koja se spominju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju