Digitalna reputacija danas je postala dio našeg životopisa

Reputacija koju stvaramo svojim online aktivnostima važna je za sve, a naročito je važno da se s njom i njenim posljedicama upoznaju i najmlađi korisnici interneta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2023. / 14:59

Lajk (Foto: Getty Images)

Vjerojatno prva stvar koju ćete napraviti kada želite nešto saznati o nekoj osobi jest upisati njeno ime u tražilicu i pogledati što se o njoj može pronaći na internetu i društvenim mrežama. Sve što je ta osoba objavljivala, lajkala i radila online dio je njene digitalne reputacije koja, kako je objasnio tijekom online konferencije Potraga za boljim internetom Mario Cvek iz Agencije za odgoj i obrazovanje, može biti razlika između toga hoćete li dobiti neki posao ili možda nećete dobiti niti poziv za razgovor na posao.

Na početku predavanja Cvek je naglasio kako je, prema istraživanjima, potrebno samo sedam sekundi da se (u stvarnom životu) ostavi prvi dojam, odnosno da se stvori slika o osobi koja se upoznaje. No prilikom upoznavanja s nekim osobama, prvi dojam možda je steknut još ranije i prije nego smo vidjeli tu osobu i to na temelju njene aktivnosti na internetu, odnosno objava na društvenim mrežama.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Razgovaramo o opasnostima na internetu, a već bismo trebali pričati o umjetnoj inteligenciji

A taj je dojam, odnosno ono što radimo online i objavljujemo na društvenim mrežama iznimno važan i bitan jer na temelju toga može se steći dojam o osobama koji može biti i potpuno pogrešan. Internet, naime, pamti sve - od stvari koje smo sami objavljivali prije deset godina i s kim smo se fotografirali pa do grupa kojima smo se pridružili, sadržaja koji smo lajkali itd.

Iako se takve stvari na prvi pogled mogu činiti nevažnim, iznimno su bitne za digitalnu reputaciju osoba. Kako je objasnio Cvek, zbog svojih su aktivnosti na društvenim mrežama neki ministri znali ostati bez svoje pozicije, fakulteti su odbijali potencijalne studente, a digitalna reputacija može utjecati i hoće li neka osoba izgubiti mogućnost zaposlenja i prije nego je pozvana na razgovor, iako se na papiru čini kao idealan kandidat.

Pozivajući se na ranije istraživanja, Mario Cvek je naglasio kako 80 posto poslodavaca pregledava digitalne tragove kandidata prije razgovora za posao, pri čemu je njih nešto više od polovice izjavilo da nisu pružili priliku za predstavljanje kandidatima o kojima su, zbog njihovih online aktivnosti i digitalnih tragova, stekli loš dojam. Danas je naša digitalna reputacija postala i dio našeg životopisa, komentirao je Cvek.

Ono na što je posebno upozorio tijekom predavanja jest kako se digitalna reputacija može narušiti nenamjerno, lošim izborom riječi i slično, pri čemu je citirao Benjamina Franklina: Potrebno je puno dobrih djela da se izgradi dobra reputacija, a samo jedno da se ona izgubi.

Dan sigurnijeg interneta u OŠ Središće Kako zaštititi djecu na internetu? Otvorenim razgovorom, pokazivanjem interesa i "bakinim pravilom"

S obzirom na to da danas sve mlađa djeca dobivaju pametne telefone i sve ranije počinju stvarati svoj digitalni otisak, roditelji o tome trebaju voditi računa. Već od prvog uključivanja djece u online svijetu treba ih upozoriti na sve opasnosti koje vrebaju na mreži, uključujući i na važnost reputacije koju će, u slučaju nekih negativnih događaja, biti jako teško ispraviti.

Jedan od načina za to jest i objasniti im tzv. krug poštovanja čiji je cilj djecu naučiti da poštuju sebe, druge i okolinu. Djeci treba objasniti važnost pozitivnog stava te kako se nekakva obična šala ili sarkazam na internetu mogu krivo shvatiti. Također, savjetuje se i izbjegavanja internetskih rasprava koje bi lako mogle krenuti u krivom smjeru.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti