Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

Startup Replika osnovan je 2017. u San Franciscu, a klijentima nudi avatare za razgovor.

Avatari na WhatsAppu Zuckerberg najavio novosti na WhatsAppu: Slanje poruka postat će zabavnije, ali i privatnije

Njegova besplatna aplikacija naišla je na dobar odaziv među govornicima engleskog jezika, a kompaniji donosi oko dva milijuna dolara prihoda mjesečno zahvaljujući prodaji dodatnih funkcija, poput razgovora u kojima avatar koristi glas.

Replika u oglasima tvrdi da 'virtualni prijatelji" mogu poboljšati emocionalno stanje korisnika.

Talijanski regulator smatra pak da intervencija u raspoloženje „može povećati rizike za pojedince koji su još uvijek u fazi razvoja ili su emocionalno krhki".

Upozorili su i da aplikacija ne uključuje mehanizam provjere dobi korisnika.

Virtualna odjeća za metaverse Meta pokreće online trgovinu za prodaju digitalne odjeće za avatare

Replika ujedno krši europske propise o privatnosti i nezakonito obrađuje osobne podatke, naglasili su regulatori krajem prošlog tjedna, objasnivši da aplikacija nije utemeljena na ugovorima jer ih maloljetnici ne mogu potpisivati.

Autori Replike, američka tvrtka Luka, moraju regulatoru u roku od 20 dana dostaviti izvješće o mjerama koje su poduzeli kako bi ispunili njihove zahtjeve. U protivnom prijeti im kazna u visini do 20 milijuna eura, odnosno do četiri posto globalnog godišnjeg prometa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju