Kako zaštititi djecu na internetu? Otvorenim razgovorom, pokazivanjem interesa i "bakinim pravilom"

Prije nego što objavite bilo što na internetu, upotrijebite "bakino pravilo" - biste li željeli da to vidi vaša baka?

Martina Čizmić | 07.02.2023. / 13:31

Dan sigurnijeg interneta u OŠ Središće (Foto: A1 Hrvatska)

Djeca su danas, htjeli mi to priznati ili ne, stalno na internetu. I to ne zato što su ovisna (iako ima i takvih slučajeva), već zato što je njihov digitalni život preuzeo primat nad analognim. No, da taj digitalni život ne bi u potpunosti preuzeo kontrolu nad njihovim stvarnim životima, potrebno je s djecom razgovarati i educirati ih, ali i educirati roditelje. 

Naime, prema istraživanju koje su proveli A1 Hrvatska i agencija Kvaka, više od 46 posto djece u dobi između 11 i 13 godina svakodnevno provodi više od četiri sata na internetu. Čak 53 posto djece imalao je susret s neprikladnim sadržajem za njihovu dob, koji je nerijetko neprikladan, vulgaran i strašan. Da boravak na internetu i digitalni život može biti izvor problema, svjesno je čak 72 posto ispitane djece.

Slika nije dostupna Savjeti za bolju privatnost na internetu: Facebook i Instagram vas neće zaštititi, to morate napraviti sami

Upravo zato je tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta, koji se u Hrvatskoj obilježava po 20. put, život u digitalnoj sferi i koliko vrijedi jedan lajk?

Ovogodišnje aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta odlučili smo posvetiti upoznavanju mladih, roditelja i široke javnosti s ispravnim postupanjem na internetu. Mladi će često izjaviti kako svoje probleme u online svijetu rješavaju sami, rijetko uključujući svoje roditelje, i zato je važno dizati svijest javnosti tijekom cijele godine, a posebno na današnji dan koji je značajan u kalendarima širom svijeta jer promiče sigurniju i odgovorniju upotrebu internetske tehnologije od strane djece i mladih, izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI).

Trudimo se zajedničkim snagama svijet na mreži učiniti sigurnijim mjestom, bilo da je riječ o društvenim mrežama i utjecaju influencera ili svijetu gejminga, želimo biti dobar primjer svima. Projekti Škola odgovornog influensanja i A1 Playscape – Minecraft svijet, samo su posljednji u nizu koje smo radili u suradnji s CSI-jem, a koji su posvećeni ispravnim postupanjima na mreži. Koliko nam je važan pozitivan utjecaj na mlade govori i činjenica da smo u regionalno najistaknutijoj gejming A1 Adria League nametnuli pravilo nulte tolerancije govora mržnje kako bi jasno iskazali stav i vrijednosti koje zagovaramo, izjavila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Podršku projektu pružila je i Osnovna škola Središće koja je na jedan dan postala centar brojnih zbivanja koja su omogućila mladima, njihovim učiteljima te roditeljima i široj javnosti da sudjeluju uživo, ili online, na radionicama, predavanjima te poslušaju panel raspravu u kojoj su sudjelovali stručnjaci za temu.

Roditelji igraju važnu ulogu, ali toga često nisu svjesni

Koliko je važna uloga roditelja u zaštiti djece na internetu, potvrdio je dr.sc. Ivan Pakšić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, problem nije samo nedovoljna educiranost djece o opasnostima na internetu, već i njihovih roditelja.

Velik dio roditelja ima lažnu svijest o sigurnosti vlastite djece na mreži. To što im je dijete pred ekranom kod kuće ne znači da je ondje sigurno i zaštićeno. Sigurno, svjesno i kontrolirano korištenje Interneta jedina su učinkovita preventiva, objašnjava Pakšić.

S tim se slaže i pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević koja ističe kako digitalno okruženje mijenja obiteljsku dinamiku. Prema posljednjim istraživanjima, čak 79 posto djece do dvije godine u Hrvatskoj koristi digitalnu tehnologiju zbog čega je uvođenje medijske pismenosti u vrtiće i škole itekako nužno.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Iskoristite priliku i naučite kako biti sigurniji na internetu uz "Potragu za sigurnijim internetom"

Prije nego sadržaj podijelimo na internetu, moramo biti svjesni da je naš digitalan otisak trajan, a namjere s druge strane ekrana ponekad i nisu dobronamjerne. Stoga, iskoristimo dobre strane interneta, ali nemojmo dopustiti da nam on postane zamjena za offline život, već da postane njegova nadopuna, zaključuje Pirnat Dragičević.

Kako bi s učenicima otvoreno pričala o izazovima, pedagoginja Osnovne škole Središće, Tjaša Juraković Antolić pokrenula je projekt 'Čajanka s pedagoginjom' kako bi na zabavan način potaknuli analiziranje i kritičko promišljanje o raznim temama pa i onim povezanim s izazovima sigurnosti na mreži redovno uz čaj komuniciramo sa svojim učenicima i kroz razgovor se trudimo uputiti ih na ispravna ponašanja i opasnosti kojih trebaju biti svjesni.

S obzirom na to da sadržaj kojem su učenici izloženi često nije pozitivan, kvalitetna suradnja roditelja i škole također je ključan korak u prevenciji.
Na pitanje kako zaštiti djecu na internetu, Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), naveo je kako HAKOM kontinuirano provodi razne aktivnosti od kojih je posebice istaknuo edukativnu brošuru za roditelje koju izdaju već sedmu godinu za redom, a pokrenuli su i projekt „Kalkulator privatnosti“ koji služi analizi privatne izloženosti opasnostima prilikom korištenja interneta i upozorava kako se zaštititi od opasnosti.

Istaknuo je kako velik broj roditelja ima osjećaj "lažne sigurnosti" jer je njihovo dijete kod kuće, "na sigurnom" u sobi, a zapravo ne razmišljaju što to dijete radi u sobi dok sjedi za računalom ili koristi mobilni telefon. 

Upravo zbog toga, roditelji bi se trebali aktivno uključiti u digitalne živote svoje djece i, prije svega, s njima razgovarati. Ostvare li kvalitetnu komunikaciju i osiguraju li povjerenje svoje djece, tada će im se ona lakše obratiti ako se susretnu s neprikladnim sadržajem ili ponašanjem na internetu. 

Treba razgovarati s djecom. Kvalitetna komunikacija je ključ. Jako sam sretan što je moj projekt „Rokotok“, iako nastao iz tragedije, iznjedrio toliko toga lijepoga – od poticanja ljubavi prema sportu i podizanja ekološke svijesti, do isticanja važnosti kvalitetnih odnosa i komunikacije u offline svijetu, istaknuo je ovogodišnji ambasador Dana sigurnijeg interneta, Domagoj Jakopović - Ribafish.

Avatari na WhatsAppu Zuckerberg najavio novosti na WhatsAppu: Slanje poruka postat će zabavnije, ali i privatnije

Sudionici panela istaknuli su kako zabrane poput oduzimanja prava na korištenje digitalnih uređaja ili interneta općenito, najčešće imaju kontraproduktivan rezultat. Djeca ne prestaju koristiti uređaje, već ih koriste u tajnosti, a to može dovesti do još većih problema. 

Bakino pravilo

Roditeljima, ali i djeci koja često ne znaju povući granicu kod toga što je za objavu na internetu, a što bi bilo bolje zadržati u privatnoj sferi, Gosta je dao jednostavan savjet. 

Koristite "bakino pravilo". To znači da na internet ne stavljate ništa što ne biste željeli da vidi ili pročita vaša baka. Jer neke sadržaje, za koje se procijeni da su neprikladni, mogu ukloniti institucije. Međutim, većina onoga što obične osobe objave, ostaje zabilježena. Čak i ako vi uklonite taj sadržaj, netko ga je možda već preuzeo i podijelio dalje, upozorio je Gosta. 

Kako bi Centar za sigurniji internet istaknuo važnost odgovornog postupanja na mreži u postizanju sigurnijeg interneta, ove godine dodijeljena su i posebna priznanja.

Telekomu A1 Hrvatska pripao je Lajk za ODGOVORNO POSLOVANJE zbog kontinuiranog ulaganja u projekte koji pridonose većoj sigurnosti na mreži.

Osnovnoj školi Središće tako je pripao LAJK za ODGOVORNOST koju promiče u svim područjima obrazovanja.

Priznanje za DIGITALNO ODGOVORNOG RODITELJA pripalo je Marku Tolji kao javnoj ličnosti i roditelju koji svoju djecu rijetko izlaže društvenim mrežama.

U kategoriji novinara, Lajk za ODGOVORNO IZVJEŠTAVANJE dobila je Marija Lovrenc koja aktivno istražuje i piše o temama kaznenih dijela počinjenih nad djecom putem interneta, a posebno priznanje, LAJK za PROMICANJE ODGOVORNOSTI NA INTERNETU dodijeljeno je Domagoju Jakopoviću Ribafishu kao osobi koja promiče odgovornost u online svijetu te svojim radom pozitivno utječe na mlade i okolinu u kojoj žive.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti