Digitalno doba: Djeca sve manje uče iz udžbenika, ovo je najvažniji "učitelj"

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da, kada je u pitanju generacija Z, većina njih, umjesto udžbenika, preferira edukaciju putem YouTubea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2018. / 11:47

Računalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iako se način obrazovanja, nažalost, ne mijenja niti približnom brzinom kojom tehnologija mijenja naše živote, internet i dostupnost svog sadržaja na svijetu uvelike su promijenili način učenja. Iako internet ima velikih zamki jer ono što započne kao učenje može lako prerasti u sat ili sva izgubljenih na Facebooku, svatko s malo samodiscipline može pročitati i naučiti puno više od onog što dobije od školskog gradiva.

Jedan od trendova u posljednje vrijeme, kako je pokazalo nedavno istraživanje provedeno u SAD-u, jest učenje putem YouTubea te je Googleov video servis mnogima zamijenio udžbenike. Umjesto čitanja gomila stranica iz udžbenika, mladi danas provedu sat vremena za YouTubeom s kojeg dobiju sve potrebne informacije, zapišu i nauče najvažnije i spremni su za testove.

Čini se kako se na ovaj način u kraće vrijeme može naučiti puno više jer se u videozapise mogu ubaciti i zanimljive infografike, tablice, linkovi na drugi povezani sadržaj i slično, no naravno ovakav način učenja (ovisno o stranicama koje se pregledavaju), uvijek nosi rizik od lažnih vijesti i neprovjerenih, tj. netočnih podataka.

Također, važno je napomenuti i kako YouTube nikada ne može zamijeniti dobru profesoricu ili profesora koji će na profesionalan i zanimljiv način objasniti gradivo, približiti ga učenicima i zainteresirati ih za svoj predmet.

Istraživanje koje je provedeno nad skoro 2500 ljudi starosti između 14 i 40 godina pokazalo je da generacija Z preferira edukaciju upravo putem YouTubea – njih skoro 60 posto, no i 55 posto milenijalaca preferira YouTube kao glavni način obrazovanja.

Prema informacijama Pew Research Centera, čak 85 posto mladih, odnosno pripadnika generacije Z koja je odrasla s YouTubeom koristi ovaj servis više nego druge društvene platforme, što nam najbolje govori o popularnosti i utjecaju Googleove video platforme na mlade, njihov život i obrazovanje.

Izvor:  Axios

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti