DJI je predstavio novi dron, ali svu su nam pozornost odvukla poznata lica u njihovom videu

Kineski DJI je u promotivnom videu za novi dron, pokazao na djelu i hrvatske spasilačke službe.

Martina Čizmić | 21.03.2022. / 18:48

Kineski proizvođač dronova, DJI, održao je prvo predstavljanje novog drona uživo. No, iako je glavna zvijezda predstavljanja bio novi dron Matrice 30, namijenjen komercijalnoj upotrebi i osmišljen za spasilačke službe, nama su pozornost odvukla poznata lica u glavnom promotivnom videu.

Naime, u sposobnosti novog drona, daljinskog upravljača i sustava za razmjenu informacija, uvjerili su se i članovi HGSS-a (koji s DJI-em surađuju već godinama i koriste njihove dronove u potražnim akcijama), ali i članovi Carine koji dronovima nadziru granicu Republike Hrvatske.

Iako su tijekom predstavljanja spomenute spasilačke službe iz američke Ute, koje su testirale dron prije njegovog službenog predstavljanja, sudeći prema videu, i HGSS je imao priliku isprobati ga na terenu.

Posebna je poslastica na kraju bila pogled na Pelješki most, koji su u DJI-u iskoristili kako bi pokazali mogućnosti korištenja drona pri pregledavanju teško dostupne infrastrukture.

Inače, DJI Matrice 30 je komercijalni dron koji se može složiti tako da stane u ruksak te teži svega 3,7 kilorama. Opremljen je brojnim senzorima koji su smješteni u jedinstveni sustav kamera koji se sastoji od 48 MP s do 16x optičkim i do 200x digitalnim zoomom. Treba napomenuti i 12 MP širokokutnu kameru koja snima fotografije u 8K rezoluciji te termovizijskom kamerom za snimanje tijekom noći ili u uvjetima loše vidljivosti, dok laserski ciljnik pomaže odrediti točne koordinate i s udaljenosti od 1200 metara.

DJI M30 može letjeti i u ekstremnim vremenskim uvjetima kao što je jak vjetar, kiša, ali i snijeg i led. Zahvaljujući novim TB30 baterijma, koje mogu izdržati barem 400 ciklusa punjenja i omogućuju let u trajanju od 41 minute, uz punjenje od 20 do 90 posto za samo 30 minuta, dron je spreman za rad gotovo uvijek.

DJI je, osim drona, predstavio i DJI FlightHub 2, softver namijenjen upravljanju informacijama koje se prikupljaju na terenu, a koji omogućuje timovima na terenu lakšu sinkronizaciju i koordinaciju. Kako je istaknuto na predstavljanju, FlightHubu 2 moguće je pristupiti s bilo kojeg uređaja koji ima vezu na internet (mobitela, tableta ili računala) što dodatno olakšava korištenje na terenu.

Dodatno je predstavljen DJI Dock, autonomna postaja za uzlijetanje, slijetanje i punjenje dronova M30 serije. Moguće ju je programirati za automatske misije u radijusu od 7 kilometara. Dron se tako automatski puni kad je na postaji, a za ponovni let je spreman nakon 25 minuta.

Kako ističu iz DJI-a, cijela postaja teži 90 kilograma i veličine je manje od 1 metra kvadratnog, a u slučaju nestanka električne energije, unutarnja baterija omogućuje nastavak rada.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti