Dobro pazite što objavljujete na društvenim mrežama

Među hakerima i cyber kriminalcima sve je veća potražnja za osobnim informacijama korisnika koje mogu iskoristiti za prijevare, krađe podataka i novca, ucjene…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.05.2016. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su hakerima i cyber kriminalcima najvažniji podaci o bankovnim karticama koje iskorištavaju za prodaju na raznim forumima na dark webu ili za krađu novca s računa, sve su im zanimljiviji i osobni podaci o korisnicima poput adresa, datuma rođenja, imena supružnika i kućnih ljubimaca itd. 'Ako imate broj kreditne kartice, ime i neke dodatne privatne informacije poput imena kućnih ljubimaca, odnosno informacije koje bi se mogle iskoristiti za pogađanje lozinke, onda se možete dokopati svih informacija kojih želite', komentirala je za ZDnet Apolline Aigueperse, analitičarka za cyber sigurnost kompanije CybelAngel.

Krađom financijskih informacija o korisnicima i njihovih osobnih informacija cyber kriminalci imaju alate koje mogu iskoristiti za napade ne samo na obične korisnike, već i na kompanije i državne institucije. Upravo zbog toga u posljednje vrijeme na forumima na kojima kriminalci razmjenjuju i prodaju informacije sve je veća potražnja za takvim osobnim podacima koji se mogu iskoristiti za brojne prijevare, ucjene i krađu novca.

Ono je naročito zabrinjavajuće, napominje Aigueperse, jest što kriminalci koje se bave krađom i prodajom privatnih podataka postaju sve profesionalniji pa se tako na forumima ocjenjuju kriminalci koji prodaju te podatke, a neki čak nude i garanciju, odnosno povrati novca u slučaju pogrešnih podataka ili informacija koje se više ne mogu upotrijebiti. Nekada se čak kriminalci ne moraju previše niti truditi da bi se dokopali privatnih informacija o korisnicima i provaliti u njihove mailove, profile na društvenim mrežama i slično jer im te informacije nude sami korisnici koji na internetu, odnosno Facebooku i drugim mrežama objavljuju sve više privatnih informacija.

Npr. o osobama koje na Fejsu imaju profil koji je javno vidljiv, a koje objavljuju veliku količinu sadržaja jednostavno se može saznati gdje su i kada rođeni, gdje žive i izlaze, s kim se druže, imena članova obitelji, ali i informacije o lokacijama koje često posjećuju, omiljenoj hrani, njihovom bogatstvu i slično. Aigueperse kaže kako će s razvojem tzv. IoT uređaja (internet of things) koji su stalno povezani s internetom hakerima biti dostupne 'još osobnije informacije'. Osim za napade u virtualnom svijetu te se informacije mogu iskoristiti i za krađe u 'stvarnom' svijetu jer bi kriminalci znali kada je netko na godišnjem odmoru i tada bi mogli provaliti u kuću, ukrasti automobil i slično.

Sigurnosni stručnjaci uvijek pozivaju na oprez – pazite kojim stranicama surfate i ne otvarajte sumnjive linkove iz mailova, koristite posljednje verzije softvera i antivirusne alate kako bi spriječili da vam netko ne hakira računalo, ali pazite što objavljujete na društvenim mrežama i internetu jer bi kriminalci mogli iskoristiti i takve, na prvi pogled nevažne informacije, da vam provale u mailove i računala, dokopaju se vaših intimnih fotografija ili podataka koji su im potrebni da vam isprazne novac s računa.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti