Društvene mreže u problemima: Što napraviti s talibanima i njihovim sadržajem?

Društvene mreže imaju veoma različite stavove oko toga što bi trebalo napraviti sa sadržajem koji podržava talibane. I dok ga neki blokiraju, drugi se još nećkaju.

Martina Čizmić | 17.08.2021. / 11:09

Društvene mreže (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je objavljeno kako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, nije dugo trebalo da reagiraju društvene mreže, prvenstveno Facebook.

Naime iz te su društvene mreže objavili kako su blokirali talibane i sav sadržaj koji je vezan uz njih jer ih smatraju terorističkom organizacijom. Također, objavili su kako su odredili grupu stručnjaka za Afganistan koji bi trebali nadzirati sadržaj i uklanjati onaj koji je sadržajem vezan za talibane.

Talibani se, po američkom zakonu, tretiraju kao teroristička organizacija i zabranili smo im pristup našim uslugama pod odredbom o opasnim organizacijama. To znači da ćemo uklanjati sve račune koje održavaju Talibani ili koji se održavaju u njihovo ime te zabraniti slavljenje, potporu ili promoviranje, istaknuo je glasnogovornik Facebooka za BBC. Dodao je i kako se ova politika odnosi na sve njihove platforme, kao što su Instagram i WhatsApp.

Navodno su upravo WhatsApp talibani koristili kako bi međusobno komunicirali i razmjenjivali planove.

Twitter pak, za sad nije poduzimao nikakve mjere protiv računa koji su u rukama talibama. Tijekom njihove ofenzive, glasnogovornik talibana, koji ima stotine tisuća pratitelja uredno ih je obavještavao to događajima na terenu.

Na upit Reutersa o tome kako će se Twitter postaviti po pitanju talibana, odgovorili su kako imaju svoja pravila o postupanju protiv nasilnih organizacija i govora mržnje. No, nisu precizirali hoće li i kad poduzetni nešto.

I u YouTubeu su suzdržani i nisu željeli komentrati što planiraju vezano uz talibanski sadržaj na svojoj platformi. Istaknuli su tek da se oslanjaju na smjernice američke vlade po pitanju stranih terorističkih organizacija. No, zanimljivo, na popisu stranih terorističkih organizacija nema talibana. Njih je američka politika definirala kao "posebno definirane globalne teroriste" zbog čega je onima koji se nalaze na crnoj listi blokirana imovina.

Globalne platforme i društvene mreže mogle bi se ipak naći u nezgodnom položaju, ako talibani počnu komunicirati i surađivati s međunarodnom zajednicom. Naime, najavili su kako žele uspostaviti diplomatske odnose s drugim zemljama, što bi ih iz "terorističke organizacije" prebacilo u "političku organizaciju", a za njih vrijede posebna pravila na društvenim mrežama i veoma su različita.

Izvor: BBC, Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti