Dvogodišnja blokada: Država New York usvojila moratorij na rudarenje Bitcoina

Nacrt zakona koji je donesen uspostavlja dvogodišnji moratorij na sve nove dozvole za operacije rudarenja kriptovaluta, koje koriste posebno energetski gladan pristup za provjeru transakcija na blockchainu.

Branimir Vorša | 04.06.2022. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Porast rudarenja Bitcoina u državi New York naišao je na blokadu, jer je usvojen zakon koji će zaustaviti nove dozvole za određene elektrane na fosilna goriva koje će se koristiti za rudarenje Bitcoina. Mjera, kojom se također pokreće studija o utjecaju rudarskih objekata na okoliš u toj saveznoj državi, usvojena je u državnoj skupštini New Yorka.

Obećavajući nova radna mjesta, kripto industrija je podijelila demokrate u Senatu oko toga hoće li moratorij imati veće ekološke ili ekonomske troškove.

Zakon će se suočiti s još jednom kušnjom dok se uputi guvernerici New Yorka Kathy Hochul da potpiše ili stavi veto. Hochul je prošlog mjeseca primila donaciju od 40.000 dolara od izvršnog direktora tvrtke koja vodi bivšu tvornicu aluminija i koja je pretvorena u pogon za rudarenje kriptovaluta, nedavno je izvijestio The New York Times.

Nakon što je Kina prošle godine uvela nova ograničenja za rudarenje Bitcoina, mnoge rudarske operacije otvorile su radnje u SAD-u. New York, s obilnom hidroelektričnom energijom i umirovljenim postrojenjima za fosilna goriva, koja se mogu ponovno pokrenuti za rudarenje Bitcoina, brzo je postao novo središte za rudarenje Bitcoina.

Taj ponovni razvoj fosilnih goriva izazvao je reakciju nekih stanovnika i zagovornika zaštite okoliša. Zabrinuti su da će oživljena postrojenja na fosilna goriva, uz pomoć Bitcoina, oštetiti ekosustave i poremetiti napore države da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama.

Nacrt zakona koji je donesen uspostavlja dvogodišnji moratorij na sve nove dozvole za operacije rudarenja kriptovaluta, koje koriste posebno energetski gladan pristup za provjeru transakcija na blockchainu.

Kripto “rudari” koriste poseban hardver za rješavanje složenih zagonetki, a zauzvrat zarađuju kripto žetone (tokene). Taj proces, međutim, troši puno energije. Da je Bitcoin mreža vlastita nacija, zauzimala bi 32. mjesto u svijetu (upravo između Argentine i Nizozemske) po godišnjoj potrošnji električne energije.

Ta potražnja za energijom predstavlja prijetnju klimatskim ciljevima koje je postavila država New York 2019. godine, a koja je državu obvezala na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 85 posto do 2050. godine.

Generatorska stanica Greenidge u regiji Finger Lakes u New Yorku postala je posebno žarište za stanovnike zabrinute zbog utjecaja rudarenja kriptovaluta na okoliš. Započeta kao elektrana na ugljen, Greenidge je preuređen da radi na plin i pretvoren je u rudarenje Bitcoina s gotovo punim radnim vremenom 2020. godine.

Moratorij na rudarenje Bitcoina ne odnosi se na Greenidge budući da se fokusira na elektrane na fosilna goriva koje podnose nove zahtjeve za dozvole za korištenje energije za rudarenje kriptovaluta koje se temelje na "dokazu rada", umjesto da tu energiju šalju u mrežu. Zakon također ne zaustavlja sve operacije koje se pokreću na obnovljivu energiju ili koje koriste manje energetski intenzivnu alternativu dokazu rada, koji mnoge druge kriptovalute koriste za provjeru transakcija.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti