Dvojica astronauta koji će uskoro ući u povijest stavljeni u karantenu

Prvi put američki astronauti poletjet će u svemir u kapsuli svemirske kompanije Elona Muska.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2020. / 14:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon gašenja programa Space Shuttle 2011. američki astronauti na svemirske misije i na Međunarodnu svemirsku postaju polijetali su ruskim raketama Soyuz, daleko od SAD-a. No to bi se uskoro trebalo promijeniti te će se 27. svibnja američki astronauti napokon u raketi made in USA i s američkog tla uputiti u povijesnu svemirsku misiju. Naime, ne samo da je riječ o povratku u SAD nakon gotovo desetljeća nego će ovo biti i prva misija Muskova SpaceX-a s ljudskom posadom.

Posljednja testiranja polijetanja i spajanja kapsule Crew Dragon, u kojoj bi se trebali nalaziti astronauti, bila su uspješna i sada je sve spremno za polijetanje. Osim testiranja i pripreme rakete i kapsule, za svemirsku misiju trebaju se pripremiti i astronauti Doug Hurley i Bob Behnken. Dio njihove pripreme uključuje i tzv. zdravstvenu stabilizaciju posade, odnosno karantenu. Riječ je o standardnoj proceduri kakva se primjenjuje prije svih svemirskih letova te nije direktno povezana s virusom SARS-CoV-2, već se primjenjuje zbog svih virusa i potencijalnih bolesti.

Nakon što Hurley i Behnken provedu neko vrijeme u zatvorenoj kapsuli na putu prema ISS-u, tamo će ih dočekati još trojica astronauta te će njih petorica biti zatvoreni u prostorima svemirske postaje, što su idealni uvjeti za širenje virusa. Njih dvojica još su od početka ožujka u nekoj vrsti karantenskog balona, koji se dva tjedna uoči polaska još postrožio, pa će biti u kontaktu samo s najbližim članovima obitelji te medicinskim osobljem NASA-e i SpaceX-a koji će pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Sljedećih nekoliko dana provest će u Houstonu, odakle će se 20. svibnja zaputiti u Floridu na posljednje pripreme uoči polijetanja prema Međunarodnoj svemirskoj postaji koje je zakazano za 27. svibnja.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti